dinsdag, 31. januari 2006 - 14:24

Terugdraaien kilometerteller verboden

Den Bosch

De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag een forse klap uitgedeeld aan autobedrijven die knoeien met kilometertellers. Het manipuleren van kilometerstanden is volgens de rechter "maatschappelijk zeer ongewenst" en "in strijd met ongeschreven regels". De rechter deed zijn uitspraak in een kort geding dat de Stichting Nationale Autopas (NAP) en de brancheorganisaties Bovag en RAI tegen de Eindhovense garagehouder M. van Gaal hadden aangespannen.

Deze organisaties hoopten dat het proefproces zou leiden tot een verbod op het knoeien met kilometerstanden. Alleen als er een geldige reden is, zouden garagehouders de kilometerstand van een auto mogen terugdraaien. Volgens de rechtbank is er voldoende aanleiding om Van Gaal een compleet verbod op het manipuleren van kilometerstanden op te leggen.

De rechter heeft echter besloten de lijn van de belangenorganisaties te volgen. Als een klant een geldige reden heeft, mag Van Gaal de kilometerstand aanpassen. Daarbij denkt de rechter aan het aanpassen van het aantal gereden kilometers aan de juiste stand.

De klant moet voortaan een brief ondertekenen waarin hij verklaart een geldige reden te hebben. Mocht blijken dat hij heeft gelogen, moet hij een boete van 10.000 euro betalen aan de Stichting Nationale Autopas, aldus de rechter.
Categorie:
Tag(s):