woensdag, 5. april 2006 - 10:21

Thuiszalven brengt verlichting

Deventer

Het leed voor patiëntjes met constitutionele eczeem kan aanzienlijk worden verzacht als ouders goed leren zalven. Dat blijkt uit een nieuwe werkwijze die het Deventer Ziekenhuis heeft geïntroduceerd.

Eczeem is een veel voorkomende aandoening, ongeveer 400.000 mensen in Nederland hebben er last van. Vooral bij kinderen komt het veel voor. Door jeuk, krabben en huilen ontstaat er slaapgebrek bij zowel ouder als kind. Dit leidt tot irritatie, een slecht humeur en moeilijker kunnen omgaan met de situatie.
In een zoektocht naar mogelijke allergische oorzaken zijn keuzes, als het wegdoen van huisdieren of het saneren van een huis, erg ingrijpend en brengen zij veel verdriet maar ook kosten met zich mee. Soms zijn ouders ten einde raad als ze in het ziekenhuis terug komen.

De behandeling van eczeem bestaat vrijwel altijd uit een zalftherapie. Naast een zoektocht naar de juiste zalf, is het goed aanbrengen ervan belangrijk. De ervaring leert dat er een kwaliteitsverbetering op dit punt kan worden gehaald als er nog meer wordt geïnvesteerd in persoonlijke aandacht, instructie en begeleiding van de ouders en het kind. Daarmee is men nu in het Deventer Ziekenhuis gestart.

Na het spreekuur bij de huidarts, krijgen de ouders en het kind een afspraak mee om op woensdagmiddag een twee uur durende instructie bij te wonen. Daar krijgen de ouders informatie over de zalf die het best voor hun kind geschikt is, leren ze hoe ze goed moeten zalven. Hoe speciale kledingsstukken worden gebruikt, hoe een gezalfde huid wordt geventileerd en is er volop aandacht voor het sociale aspect van de ziekte. Een speciale verpleegkundige begeleidt de ouders en de patiënt.

Vooralsnog worden er per week 2 patiënten op deze manier geholpen. Door het zelf beter leren zalf wordt het leed voor kinderen en ouders verlicht en is de terugval op de ziekenhuiszorg verminderd.
Provincie:
Tag(s):