vrijdag, 27. oktober 2006 - 12:26

Tjalk vaart tegen spoorbrug

Zaandam

Donderdagavond rond 18.00 uur heeft er een aanvaring plaatsgevonden op de Achterzaan in Zaanstad. Een 55-jarige schipper van een Tjalk uit Zaandam voer tegen de spoorbrug terwijl de brug aan het sluiten was. Het treinverkeer is tot 20.00 uur stilgelegd in verband met reparatiewerkzaamheden aan de spoorbrug. Er vielen geen gewonden.

De Tjalk voer op de Achterzaan vanuit de richting van de Alexanderbrug in de richting van de Bernardbrug. De schipper is vermoedelijk door rood gevaren nadat twee schepen uit de andere richting nog wel mochten passeren. De schipper was in de veronderstelling dat hij het groene doorvaartlicht had gezien en aan de beurt was om door te varen.

De brugwachter op de Alexanderbrug had het licht op rood gezet en het sluiten van de brug ingezet om een trein te kunnen laten passeren. Op het moment dat het schip achter de passerende schepen vandaan kwam en op de monitor zichtbaar werd was het voor de brugwachter te laat om in te grijpen.

De Tjalk raakte de beschermingsplaat van de brug, die nog voor een kwart openstond, eerst met de beide bakboord voorbolders en vervolgens met de bakboordszijde van de roef. De voorste bolder raakte ingedrukt en beide bolders en de roef liepen verfschade op. Het raampje van het toilet sneuvelde door de klap.

De schipper heeft na de aanvaring het schip afgemeerd in de Wilhelminasluis waar hij zich bij de Waterpolitie meldde.
Provincie:
Tag(s):