donderdag, 18. mei 2006 - 21:37

TopCoach5 opleiding op Hanzehogeschool

Groningen

De KNVB heeft de opleiding tot Coach Betaald Voetbal, de rest van sportend Nederland heeft met ingang van vorige week de opleiding TopCoach5. De Hanzehogeschool Groningen en de Hogeschool van Amsterdam hebben in samenwerking met NOC*NSF deze opleiding ontworpen. De Nederlandse hogescholen zijn -naast de tennisbond in Australië- de enigen in de sportwereld die met een competentiegerichte opleiding tot TopCoach starten.

Binnen Europa hebben alle opleidingen van sportbonden eenzelfde kwalificatiestructuur, het hoogste niveau is niveau 5. Vandaar ook de naam TopCoach5. Gestart wordt met een groep van 8 - 12 coaches, die gaan samenwerken met sporters die op internationaal niveau presteren. Elke cursist heeft een eigen leercoach en samen stippelen zij een exclusieve route uit om TopCoach te worden. De opleiding is echt maatwerk dus.

De cursisten zitten elke veertien dagen één dag in de schoolbanken en krijgen dan Nederlandse toppers voor hun neus, zoals Joop Alberda, Henk Kraaijenhof, Jos de Koning, Marc Lammers en Jacco Verhaeren.

Charles van Commenee, technisch directeur van NOC*NSF zegt over de opleiding: 'Om ambitieus te kunnen zijn tijdens de grote toernooien in de wereld, maken de programma's die de atleten moeten afwerken hét verschil. Daarom moet er geïnvesteerd worden in de bouwers en samenstellers van die programma's, de topcoaches van morgen. Gelukkig kunnen we daar nu echt mee beginnen.'
Provincie:
Tag(s):