vrijdag, 17. februari 2006 - 12:15

Topdrukte bij 'Alarmlijn' AID ivm aantreffen dode vogels

Sneek

Bij het speciale meldpunt van de Algemene Inspectie Dienst (AID) is sinds de naderende vogelgriep topdrukte ontstaan bij de ‘alarmlijn’. De dienst krijgt dagelijks tientallen telefoontjes te verwerken van verontruste mensen die een dode vogel hebben gevonden. Dit laat woordvoerder Roel Vinken van de AID weten. Wanneer mensen een dode vogel(s) aantreffen is daar een speciaal telefoonnummer voor om dit te melden.

Mensen die een dode mus vinden hoeven niet direct te bellen, maar als het gaat om pluimvee, zwanen, meeuwen of ander gevogelte is het advies het speciale nummer 045-5466230 te bellen.

Toch zijn er mensen die, wanneer ze een dode vogel aantreffen niet weten wat te doen. Onze redactie kreeg vanochtend een verontrustende mail binnen van een inwoonster uit Sneek bij wie een dode zeemeeuw sinds gisteren op haar dak ligt. De AID adviseert mensen het gevogelte niet zelf op te rapen of aan te raken. Een dierenarts zal na een melding op het speciale nummer het dier veilig komen weghalen en op de mogelijke aanwezigheid van het vogelgriepvirus laten onderzoeken.

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zet vaart achter de vaccinaties van pluimvee tegen de vogelgriep. De minister wil hobbykippen en het scharrelend commerciële pluimvee zo snel mogelijk inenten tegen het virus dat snel om zich heen grijpt. Komende week zal een plan worden ingediend bij de Europese Commissie in Brussel. Daarin zal de minister verzoeken om hobbydieren snel en vrijwillig in te enten, waarna ook het bedrijfspluimvee volgt.
Provincie:
Tag(s):