woensdag, 27. september 2006 - 17:55

Trafigura wist van chemisch afval

Amsterdam

De chemische lading van de Probo Koala zou volgens actualiteitenprogramma NOVA wel degelijk bekend zijn geweest bij Trafigura, eigenaar van de giftige lading. Dit blijkt uit faxverkeer tussen Trafigura en afvalverwerker Societé Tommy waarop NOVA de hand heeft weten te leggen. In de faxen tussen beide bedrijven zou duidelijk naar voren komen dat het om chemisch afval ging en niet om scheepsafval.

Begin juli 2006 bevond het schip Probo Koala zich in Amsterdam met een afvalstof die zou worden overgedragen aan APS (Amsterdam Port Service). Deze overdracht vond plaats door middel van een lichter (klein overslagschip) die de stof van de Probo Koala naar de installatie van APS moest overbrengen. Tijdens deze operatie veroorzaakte de afvalstof een zodanige stankoverlast dat de operatie gestaakt werd. APS heeft de afvalstof terug laten pompen in de Probo Koala die vervolgens is vertrokken naar Estland.

Vervolgens zou het schip in de Ivoorkust de chemische afvalstof hebben gelost waardoor tientallen doden en honderden gewonden zijn gevallen.

De autoriteiten in Estland hebben woensdagavond aan Greenpeace laten weten dat zij de Probo Koala verbieden om de komende 24 uur te vertrekken uit Paldiski. Dat is in afwachting van de uitkomsten van een onderzoek naar vervuiling door de Probo Koala van Estse wateren, zo liet het ministerie weten. Een eerste analyse door het ministerie van Milieu in Estland wijst op eenzelfde soort vervuiling als in Ivoorkust.
Provincie:
Tag(s):