vrijdag, 27. oktober 2006 - 11:46

Traumahelikopter klaar voor nachtvliegen

Volkel

ANWB Medical Air Assistance (MAA) heeft de ANWB-traumahelikopter, gestationeerd op de luchtmachtbasis Volkel, operationeel geschikt gemaakt voor het vliegen in de nachtelijke uren. De ANWB-traumahelikopter wordt ingezet bij de landelijke proef die de traumacentra van Nijmegen, Amsterdam, Rotterdam en Groningen vanaf begin november houden.

Het proefgebied voor de 24-uurs inzet van traumahelikopters is het gebied rond het traumacentrum Nijmegen. De helikopter op Volkel beschikt over speciaal nachtzichtapparatuur. Zeven ervaren piloten zijn speciaal geschoold en getraind voor het nachtvliegen. Ook de verpleegkundigen van het medisch team van het traumacentrum Nijmegen hebben een opleiding als nachtnavigator gevolgd. De veiligheidseisen die overdag gelden worden daarmee ook bij nacht volledig gegarandeerd. De noodzakelijke vergunningen voor het vliegen bij nacht zijn door de autorteiten verstrekt.

Twee jaar geleden is bij de aanschaf van de nieuwe ANWB-traumahelikopter, de tweemotorige Eurocopter EC 135, al rekening gehouden met de mogelijkheid van nachtvliegen. De helikopter is vooral tijdens het overvliegen veel stiller dan het oudere type en geeft dus minder geluidsoverlast voor de woonomgeving. De helikopter die volledig voor het werk als traumahelikopter is ingericht, is snel. Met doorgaans een snelheid van 260 km per uur overbrugt de traumahelikopter na een oproep binnen 15 minuten een afstand van 60 kilometer. Een mobiel medisch team kan zo snel ter plaatse worden gebracht.
Provincie:
Tag(s):