maandag, 6. maart 2006 - 17:26

'Trilmuis' tegen RSI

Amstelveen

Uit onderzoek van TNO blijkt dat het gedrag van computergebruikers te beïnvloeden is met feedback die wordt gegeven door invoermiddelen, zoals met een trillende computermuis. De productiviteit blijft daarbij op peil. Bij langdurig computergebruik speelt muisgedrag een belangrijke rol in het voorkomen van gezondheidsklachten aan arm, nek en schouders. Met deze kennis kunnen nieuwe intelligente invoermiddelen worden ontwikkeld en kan het aantal gezondheidsklachten worden teruggebracht.

Hoverstop BV ontwikkelde een muis met een trilsignaal. Het signaal in de muis gaat af wanneer de muis 10 seconden niet actief is gebruikt, terwijl de hand wel op of boven de muis gehouden wordt, het zogenaamde 'hoveren'. Door de trilling wordt de gebruiker eraan herinnerd de hand van de muis te halen en deze ontspannen op tafel te laten rusten. Hierdoor wordt de totale duur van het ‘muisgebruik’ verminderd wat gunstig is voor preventie van RSI-klachten. Door het gebruik van de trilmuis worden bovendien de spieren in de onderarm gevarieerder aangespannen.

Zowel in het laboratorium als in de praktijk wordt door het gebruik van de trilmuis, de muis 24 procent minder lang vastgehouden terwijl de gemeten kwaliteit en snelheid van de taakuitvoering op peil blijft. De trilsignalen die de muis geeft, verstoren het werk dus niet. De computergebruikers oordeelden wisselend over de gebruiks-vriendelijkheid van de trilmuis. Na een korte periode van één week werken met de muis, zei ongeveer één derde van de onderzochte computergebruikers de muis ook in de toekomst te willen gebruiken.
Categorie:
Tag(s):