maandag, 12. juni 2006 - 23:08

Tsjechië overklast Verenigde Staten

Tsjechië heeft vanavond laten zien dat er rekening met ze gehouden moet worden. De ploeg van bondscoach Karel Brückner overklaste de Verenigde Staten en won met 3-0.

Na vijf minuten kwamen de Tsjechen al op voorsprong. Op rechts brak Ajacied Zdenek Grygera door, die een piekfijne voorzet gaf op Jan Koller. De boomlange spits liep weg uit de rug van zijn directe bewaker en kopte snoeihard binnen.

De Amerikanen probeerden van alles om de gelijkmaker binnen te werken, maar kwamen duidelijk kwaliteit tekort. Alleen Claudio Reyna zorgde voor enig gevaar, door een afstandsschot op de binnenkant van de paal te schieten.
Tomas Rosicky probeerde het aan de andere kant ook eens van afstand. Zijn schot vloog onbereikbaar achter doelman Kasey Keller tegen de touwen.

De vreugde bij de Tsjechen sloeg vlak voor rust om in angst. Jan Koller ging na een korte sprint neer met een hamstringblessure. De brancard moest eraan te pas komen om de boomlange spits van het veld te dragen. Brückner moet vrezen de rest van het toernooi niet meer over hem te kunnen beschikken.

In de tweede helft ging Tsjechie door met waar het voor rust mee bezig was. Tomas Ujfalusi was dichtbij een derde treffer, maar zijn kopbal verdween net naast het vijandige doel.
Uitblinker Rosicky, komend seizoen onder contract bij Arsenal, maakte een kwartier voor tijd de bevrijdende derde treffer. Op snelheid klopte hij de Amerikaanse verdediging en liet met een subtiele voetbeweging Keller kansloos. Tien minuten voor zijn tweede treffer had hij met een harde uithaal nog de lat getroffen.

Door de overwinning, de grootste tot nu toe op het WK, lieten de Tsjechen zien zeker een ploeg te hebben om ver in het toernooi te komen. De Braziliaanse bondscoach Parreira noemde Tsjechië zelfs als wereldkampioen, maar of het zo ver komt, moeten de komende weken uitwijzen.