vrijdag, 7. juli 2006 - 21:31

Tsjechische politie kent geen 'pardon'

Amsterdam

Toeristen en beroepschauffeurs opgelet! Met ingang van 1 juli 2006 zijn in Tsjechië een groot aantal nieuwe verkeersregels van kracht. Het doel van de veranderingen in de wetgeving is het verhogen van de verkeersveiligheid en het trekken van één lijn met de rest van Europa. Voor u als toerist kan dat vervelende gevolgen hebben. Als u bijvoorbeeld onbewust, door rood licht rijdt betekent dat in Nederland een boete van 120 euro. In Tsjechië: Invordering van uw rijbewijs en zelfs inbeslagname van uw auto.

‘Op de grote wegen in Tsjechië is het een chaos’ vertelt Mike Ruza directeur van AGS-FreightWatch CZ. ‘Overtredingen werden voorheen nauwelijks beboet of met lachwekkende bedragen. Bovendien had de politie niet de middelen om de daders op te pakken of te vervolgen.

Toeristen kregen nogal eens te maken met de willekeur van de verkeersagent. Omdat er voor de hoogte van de boete geen duidelijke richtlijnen waren ontstond er vaak een soort ‘koehandel‘ met de bekeurende agent’. Aan deze wantoestanden moet de nieuwe wetgeving een einde maken.

Sinds de invoering van de nieuwe verkeersregels is er ook een ‘̀zero tolerance‘ beleid van kracht. Met ‘ik wist het niet‘ hoeft u dus niet aan te komen. In Tsjechië is een jaar lang campagne gevoerd om de regels bij het publiek bekend te maken. Maar daar heeft u als toerist of beroepschauffeur helemaal niets aan.

De ANWB bleek nog maar zeer recent op de hoogte te zijn van de nieuwe verkeersregels. Terwijl hun Tsjechische collega’s (ABA & ACA) al een jaar lang waarschuwden voor de veranderingen. De leden van de ANWB zijn dan ook niet geïnformeerd over deze wijzigingen. ̀Dat vinden wij de taak van het gastland, aldus woordvoerder Markus van Tol van de ANWB.

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen:

  • Stads- of dimlicht ook overdag aan
  • Rijden onder invloed van alcohol of drugs wordt gezien als misdrijf met straffen tot 1 jaar gevangenis.
  • Handsfree bellen is verplicht
  • Fietsers tot 18 jaar (ook toeristen) moeten een helm dragen
  • Radar detector in de auto is verboden, boete 100.000 Tsjechisch kronen (€ 3600,-)
  • Invoering punten systeem; bij 12 strafpunten wordt het rijbewijs voor 1 jaar ingenomen. Dat betekent dan voor toeristen of beroepschauffeurs dat zij een jaar lang Tsjechië niet in mogen
  • Op twee of meerbaanswegen geldt een inhaalverbod voor vrachtwagens boven de 3.5 ton


Mark van Dijk van Transport en Logistiek Nederland reageert verbaasd op het inhaalverbod voor vrachtwagens. ‘̀Dat is bij ons nog niet bekend. Wel weten we van de invoering van het puntensysteem en het weekendrijverbod voor vrachtverkeer’.

In de zomerperiode van 01-07 tot 30-08 mag er in het weekend beperkt vrachtverkeer door Tsjechië rijden. Dat geeft natuurlijk problemen bij de transporteurs die normaliter op vrijdag vanuit Nederland vertrekken om de goederen op zondag in Tsjechië af te leveren. Wij zijn dan ook nog bezig om de gevolgen in kaart te brengen. Wel is het positief dat er nu iets constructiefs gedaan wordt, om de onveiligheid op de Tsjechische wegen aan te pakken .‘

Voor het terugdringen van de onveiligheid op snelwegen, zijn alle verloven bij de verkeersdienst, militaire- en gemeentepolitie, en de douane ingetrokken. De Tsjechische politie beschikt nu over 80 extra (burger)politiewagens, twee verkeerstoezicht helikopters en 40 nieuwe politie motoren. Sinds 1 juli is men met een grootscheeps controle-offensief gestart onder de naam 'Krystof'. U bent dus gewaarschuwd !
Provincie:
Tag(s):