vrijdag, 8. september 2006 - 16:40

Tuberculoseonderzoek rondom inwoner van Zeist

Zeist

Bij een patiënt uit Zeist is recent open longtuberculose gevonden. De patiënt wordt momenteel behandeld met medicijnen, waarbij de besmettelijkheid meestal na 2 tot 3 weken is geweken. De Tuberculosebestrijding regio Utrecht is inmiddels bezig met het contactonderzoek. Bij dit onderzoek worden vrienden en kennissen onderzocht op Tuberculose via de Mantouxprik of longfoto. Eind volgende week zal de uitslag hiervan bekend worden en besloten worden of er verder actie ondernomen wordt, dan wel dat het onderzoek gestopt wordt.

Het contactonderzoek wordt uitgevoerd volgens het zogenaamde ringprincipe. Hierbij worden eerst de meest intensieve contacten nagekeken. Dit zijn de mensen die frequent en intensief contact hebben gehad met de betreffende patiënt. In dit eerste ringonderzoek van de Zeister patiënt zijn verhoudingsgewijs veel besmettingen (65%) gevonden.

Deze mensen zijn niet besmettelijk voor hun omgeving. Daarom is inmiddels het onderzoek uitgebreid naar de tweede ring en worden de mensen onderzocht met minder intensief contact. De resultaten hiervan zullen de eind volgende week bekend worden.
Provincie:
Tag(s):