donderdag, 2. november 2006 - 18:52

TU/e ontwikkelt onverwoestbaar CD-doosje

Eindhoven

Hoe vaak gebeurt het niet dat de klep van een CD-doosje afbreekt? Of dat een koffiebekertje helemaal gescheurd uit de automaat komt gewrongen? De oorzaak ligt in plastics die niet stevig genoeg zijn. Met het onderzoek van Ir. Jules Kierkels zouden deze kunststof voorwerpen in de toekomst praktisch onbreekbaar kunnen zijn. Hij ontwikkelde voor zijn promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een speciaal additief dat, mits goed gemengd met de kunststof, de stevigheid enorm verbetert. Hij verdedigt maandag 6 november zijn proefschrift aan de TU/e.

Kierkels wist deze minder stevige kunststoffen, die zo’n zes keer goedkoper zijn dan polycarbonaten, fors te versterken. Eerst maakte hij inzichtelijk hoe normaal gesproken breukschade in de plastics optreedt. Het blijkt dat op zeer kleine schaal (nanometers) plaatselijk zeer hoge spanningen in het plastic ontstaan. Die veroorzaken minuscule gaatjes, die samen uiteindelijk een breuk vormen. Kierkels ontwikkelde een speciaal polymeer molecuul dat, mits goed gemengd met het plastic, deze minuscule gaatjes kan ‘inkapselen’. Op deze manier verdeelt de spanning zich over een groter volume, en ontstaan er veel minder snel breuken in de kunststof.

Hoe meer het speciale stofje wordt bijgemengd, hoe steviger de kunststof wordt. Voor PMMA heeft Kierkels kunnen aantonen dat met zijn toevoeging het materiaal veel minder snel breekt en slagvaster wordt. Zijn onderzoek heeft daarmee een grote potentiële betekenis voor de fabricage van toekomstige plastic gebruiksvoorwerpen. Het promotieonderzoek is uitgevoerd onder auspiciën van het Dutch Polymer Institute (DPI), waarbij veel bedrijven uit de chemische sector zijn betrokken.
Provincie:
Tag(s):