maandag, 31. juli 2006 - 18:17

Twee patiënten overleden na besmetting met bacterie

Roermond

In het Laurentiusziekenhuis in Roermond zijn vorige week twee patiënten overleden, die besmet waren met de bacterie Serratia Marcencens. Dit meldt de woordvoerder van het ziekenhuis vandaag. De bacterie werd afgelopen vrijdag tijdens een routinecontrole ontdekt op de intensive-care afdeling van het Roermondse ziekenhuis.

Woordvoerder Koen Hoezen sluit niet uit dat de besmetting met deze bacterie heeft bijgedragen aan het overlijden van deze kwetsbare patiënten, ‘maar het is moeilijk vast te stellen of de besmetting de enige oorzaak is geweest. Het is de eerste keer dat het Roermondse ziekenhuis met deze infectie op deze manier wordt geconfronteerd’, aldus Hoezen.

Op de ic-afdeling geldt een patiëntenstop sinds het aantreffen van de bacterie. In totaal zijn vier patiënten besmet geraakt. Er liggen nu nog zes personen op de inmiddels geïsoleerde ic-afdeling. De andere twee besmette patiënten maken het goed, aldus de zegsman.

De bacterie kan bij kwetsbare patiënten infecties veroorzaken. Voor bezoekers en medewerkers van het ziekenhuis vormt de bacterie geen verhoogd risico. Gezonde personen hebben een voldoende sterke afweer tegen deze bacterie. Patiënten die in de afgelopen periode verpleegd zijn op de intensive care van het Laurentius Ziekenhuis, worden uit voorzorg wel in kaart gebracht. Nieuwe patiënten voor de ic-afdeling worden opgevangen door ziekenhuizen in de regio.

Na het uitbreken van de besmetting heeft het ziekenhuis kweekjes bij de patiënten en de directe omgeving afgenomen. Het ziekenhuis verwacht medio deze week de uitslag hiervan. Als extra voorzorgsmaatregel laat het ziekenhuis de medicatiebereiding niet meer op de ic-afdeling plaatsvinden, maar in de apotheek. Het ziekenhuis vermoedt dat hier mogelijk de oorzaak kan liggen van de besmetting, zo meldt de woordvoerder.
Provincie:
Tag(s):