woensdag, 1. november 2006 - 14:41

Tweede Stadsbrug in Nijmegen

Nijmegen

Behalve van een tui-, boog- en kokerliggerbrug wordt ook de haalbaarheid onderzocht van een hangbrug als mogelijk brugtype voor de nieuwe Stadsbrug. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders dinsdag besloten. Drie ingenieursbureaus gaan aan de slag en zullen in maart 2007 klaar zijn met de studie naar de financiële en technische haalbaarheid, en de beeldkwaliteitseisen van de verschillende brugtypen.

In mei van dit jaar besloot het college tot een studieopdracht voor de tweede Stadsbrug. Via een Europese aanbesteding zijn nu drie ingenieursbureaus geselecteerd die onderzoek gaan doen naar vier brugtypen.

Type 1 kokerliggerbrug (zoals Rijnbrug in de Pleyroute) aan IV-Infra;

Type 2 tuibrug (zoals de Waalbrug bij Ewijk) aan Movares Nederland BV;

Type 3 boogbrug (zoals de Waalbrug in Nijmegen)aan Royal Haskoning BV;

Type 4 hangbrug (zoals de Rijnbrug bij Emmerich) aan IV-Infra.

De hangbrug is als een ‘wildcard’ gegund aan IV-Infra. Alle drie de ontwerpers mochten een extra voorstel doen in de vorm van een vrije keus. De door IV-Infra voorgestelde hangbrug komt naar voren als het brugtype met de grootste aanvullende meerwaarde in de studieopdracht.

De ingenieursbureaus zullen in maart 2007 klaar zijn met de studie naar de financiële en technische haalbaarheid, en naar de beeldkwaliteitseisen van de verschillende brugtypen

Als meer dan één brugtype haalbaar blijkt zullen naast professionals zoals de Rijksadviseurs, ook inwoners van Nijmegen een rol kunnen spelen bij de selectie. Uiteindelijk beslist de raad. Na de keuze voor het type brug volgt een nieuwe selectiefase voor het ontwerp en de bouw van de brug. Hier is opnieuw een aanbesteding voor nodig. Grofweg staat gepland om in 2008 het ontwerp af te ronden en medio 2009 te starten met de bouw om eind 2011 de nieuwe brug op te leveren.
Provincie:
Tag(s):