maandag, 18. september 2006 - 9:21

Tweedehands autosites overspoeld met valse advertenties

Steeds vaker worden de sites voor tweedehands auto's en motoren overspoeld met valse advertenties. Daar worden auto’s of motoren tegen een zeer aantrekkelijk ‘scherp’ prijsje aangeboden. Nederlands grootste autosite Autoscout24.nl krijgt er dagelijks mee te maken, zegt Martijn Duivenvoorden, woordvoerder van het bedrijf.

De oplichters, vaak Nigerianen, misbruiken bestaande advertenties en plakken daar gewoon een nieuw kenteken in. Wanneer een koper reageert, wordt hij door zeer ‘professionele teams’ binnengelokt. Hij krijgt per mail meteen de kentekenbewijzen opgestuurd en wordt gevraagd om een voorschot te doen.

Uiteindelijk, na veel lovende mails, wordt de koper gevraagd om via een niet-bestaande trust service, het geld over te maken. Daarna valt zijn of haar droom in duigen. Bij Autoscout24.nl zijn ze alert op deze oplichters en worden er wekelijks advertenties verwijderd.

De oplichters veranderen ook voortdurend van telefoonnummer en e-mailadres en zijn daardoor moeilijk te traceren. Duivenvoorden adviseert kopers: ‘accepteer geen cheques, werk niet mee aan aanbetalingen, bankoverschrijvingen of andere onveilige betaalmethoden. Als men dan toch besluit een occasion te kopen of te verkopen, doe dat dan gewoon met contant geld. Bescherm uzelf als koper, door bij de eerste bezichtiging nog geen geld mee te nemen’.
Provincie:
Tag(s):