woensdag, 11. januari 2006 - 15:51

TX43 brengt zeldzame vis bij Ecomare

Texel

In de eerste week van 2006 heeft de Texelse viskotter TX43 van Biem van der Vis in de Noordzee bij de Bruine Bank twee bijzondere vangsten gedaan: een Braam en een Blauwe zwemkrab. De Braam (Brama brama) was op dat moment net dood gegaan en 46 cm lang. De vis wordt opgenomen in de collectie van Naturalis in Leiden.

Voor zover nu vast te stellen, is dit de eerste Braam die sinds 1979/1980 op Texel is aangevoerd. In november 2005 is nog wel een exemplaar aangespoeld aan de Zuid-Hollandse kust.

Bramen zijn roofvissen van dieper water die zich voeden met vis, kreeftachtigen en inktvis. Ze leven in alle wereldzeeën; in de Noordwestelijke Atlantische Oceaan leven ze vanaf een diepte van circa 100 meter en dieper. In de zomer trekken Bramen langs de Britse Eilanden naar het noorden. Op de terugweg kunnen ze door stromingen in de Noordzee terechtkomen.

Bij rustig weer zwemmen de vissen via het Kanaal weer naar de oceaan. Bij plotseling invallende kou en daarna westenwind spoelen Bramen in sommige jaren invasie-achtig aan op de Nederlandse kust, soms nog levend. De laatste invasie was in de winter van 1979/1980.

Opvallend is dat deze meldingen samenvallen met de melding van een Evervis (Capros aper), aangespoeld op Texel in december 2005. In 1955 wees de bioloog Ingvar Kristensen op de relatie tussen het voorkomen van Bramen en Evervissen in de Noordzee. Deze twee soorten leven beide aan de rand van het continentaal plat ter hoogte van de Britse eilanden.
Provincie:
Tag(s):