vrijdag, 6. oktober 2006 - 9:31

UMCG opereert tijdelijk ook op zaterdag

Groningen

In de maanden september en oktober voert het UMCG ook op zaterdag operaties uit. Het gaat om niet-spoedeisende, planbare operaties, zoals galblaas- en liesbreukoperaties. Op 8 zaterdagen zullen in totaal 40 operaties worden uitgevoerd. Met dit initiatief wil het UMCG de wachtlijst, die begin dit jaar is ontstaan door een toename van spoedeisende, complexe operaties, zoveel mogelijk wegwerken.

In de eerste helft van 2006 heeft het UMCG voor abdominale chirurgie 6% meer OK-capaciteit gebruikt vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het betrof hier meer langdurige operaties. Hierdoor konden minder patiënten geopereerd worden en was het UMCG genoodzaakt patiënten door te verwijzen naar ziekenhuizen in de regio. Desondanks is een wachtlijst ontstaan.

Door de extra inzet van medewerkers op zaterdag is er geen verlies van capaciteit op weekdagen. Om het opereren op zaterdag mogelijk te maken werken medewerkers van verschillende afdelingen nauw samen, waaronder Chirurgie en Anesthesiologie, het operatiecentrum, de verpleegafdeling en de Facilitaire Dienst. Medewerkers van deze afdelingen konden zich vrijwillig aanmelden voor het werken op zaterdag en krijgen een vergoeding voor de extra uren die zij werken. Het initiatief is positief ontvangen door zowel patiënten als medewerkers.
Provincie:
Tag(s):