donderdag, 30. november 2006 - 21:37

Unieke vuistbijl in het Drents Museum

Assen

Het Drents Museum in Assen heeft donderdag bekend gemaakt dat zij een bijzondere Neanderthalervondst hebben verworven. Het betreft een circa 70.000 jaar oude vuistbijl, die vijftig jaar geleden in de buurt van Anderen werd gevonden. De vuistbijl is het allereerste exemplaar dat in Drenthe werd gevonden en het is het mooiste voorbeeld tot nu toe.

Jaap Beuker, conservator van het Drents Museum, die het object voor de archeologische collectie van het Drents Museum heeft verworven, spreekt jubelend van “een juweel van een vuistbijl�. Met de aanwinst is een 125 jaar geleden gedane oproep ingelost. Bij deze oproep werd een beloning van 50 gulden uitgeloofd voor degene die als eerste een Neanderthalervuistbijl aan het museum zou afstaan. De nieuwe aanwinst is vanaf zaterdag 2 december 2006 te zien in de hal van het Drents Museum.

De verworven vuistbijl was de eerste vondst (gedaan aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw) die er op wees dat er ooit Neanderthalers in Drenthe rondliepen. De prachtige, rood-bruine vuistbijl moet ergens tussen 80.000 en 55.000 jaar geleden door Neanderthalers aan de rand van het Scheebroekerloopje nabij Anderen zijn achtergelaten. Het aantal vuistbijlen dat naderhand nog in Drenthe is opgeraapt is op de vingers van één hand te tellen.
Provincie:
Tag(s):