vrijdag, 8. september 2006 - 10:25

Utrechts Landschap kiest kasteel

Leusden

Het Utrechts Landschap heeft gekozen voor Frits van Dongen als architect voor het nieuwe kasteel op landgoed Stoutenburg. De bouw is gericht op het herstel van de Heerlijkheid Stoutenburg, gelegen op het historische kasteelterrein met grachten en toegangsbrug. Sinds 1259 hebben op deze plaats al drie kastelen gestaan.

Op dit moment is daar vrijwel niets meer van terug te vinden. In 2009 zou Het Utrechts Landschap de historische situatie graag herstellen. Dat moment valt samen met het 750-jarig bestaan van Amersfoort, dat zijn stadsrechten dankt aan kasteel Stoutenburg. Het Utrechts Landschap kiest bewust voor een eigentijds kasteelontwerp en niet voor een historiserend ontwerp.

Uiteindelijk is de keuze gevallen op het ontwerp van Frits van Dongen. Zijn schetsontwerp voor het nieuwe Stoutenburg is geïnspireerd op de oervorm van het kasteel en bestaat uit een toren, een hof (binnenplaats) en een landgoed (huis). In het kasteel is ruimte voor 10 à 12 wooneenheden. Andere onderdelen van het herstelplan zijn gericht op de versterking van de natuur, de cultuurhistorie weer beleefbaar maken en nieuwe wandelmogelijkheden rond Amersfoort te scheppen.
Provincie:
Tag(s):