vrijdag, 31. maart 2006 - 18:11

Van Basten pleit voor Benelux-competitie

Marco van Basten wil een Nederlands-Belgische competitie. De bondscoach hoopt op die manier de kloof tussen het Nederlandse en het Belgische voetbal met de grote Europese voetballanden te verkleinen.

,,We moeten voorkomen dat we de concurrentiestrijd met het buitenland niet op een gigantische manier verliezen", aldus de oefenmeester in NRC.Next. "We dienen ons te verenigen. Volgens mij moeten Nederland en België samen een competitie opzetten. Dan kunnen we gezamenlijk een vuist maken naar het geweld van landen als Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland. Daar smijten ze me geld. De grote voetballanden zuigen ons leeg. In mijn periode als profvoetballer speelden vier, vijf Nederlandse spelers in het buitenland. Nu wel vijftig. Dat is niet goed."

Over de opzet van de competitie heeft Van Basten ook al nagedacht. "Als Anderlecht, Bruggge, Luik of Gent in plaats komen van RBC, Sparta en Willem II wordt de competitie minder voorspelbaar."

De plannen vinden tot nu toe weinig steun bij zowel de Nederlandse als Belgische voetbalbond. "Het is een leuk idee, maar ook een utopie", zei voorzitter Henk Kesler van de KNVB. De Belgische preses, Jan Peeters, reageerde iets enthousiaster op de ideeen. "Goh, hier is al jaren niet meer over gesproken. Destijds heeft de Nederlandse voetbalbond besloten dat idee niet door te zetten. Dus ik wacht eerst maar een telefoontje van de KNVB af, voordat ik hier op reageer. Nee, op voorhand afwijzen doe ik het ook niet." Peeters verwijst met zijn woorden naar oud-PSV-voorzitter Harry van Raaij, die zich jarenlang sterk maakte voor een Benelux-competitie.

Kesler laat echter weten dat zijn Belgische collega niet op een telefoontje hoeft te wachten. Volgens Kesler zijn de plannen 'niet reëel' en 'economisch oninteressant'.
Categorie:
Tag(s):