maandag, 3. april 2006 - 11:21

Van Nistelrooy schiet zich terug in basis

Marco van Basten heeft een behoorlijke lijst opgesteld met potentiële kandidaten die mee mogen naar het WK in Duitsland. Uiteindelijk zullen er daar 23 van overblijven. De kandidaten die in de Eredivisie uitkomen, zien we wekelijks op televisie. Maar hoe vergaat het de Nederlanders die over de nationale landsgrenzen spelen?

Premier League
Edwin van der Sar (Manchester United) haalde binnen een week zes punten uit twee wedstrijden en zag de achterstand op koploper Chelsea teruglopen tot slechts zeven punten. De doelman kreeg slechts in het uitduel bij Bolton Wanderers (2-1) een doelpunt om de oren.

Ruud van Nistelrooy (Manchester United) begon tegen West Ham United eindelijk weer eens in de basis en scoorde prompt de enige treffer van de wedstrijd. Tegen Bolton moest de aanvaller weer plaatsnemen op de bank, maar nadat hij na een uur spelen in de ploeg werd gebracht, zorgde hij opnieuw voor de winnende treffer. Van Nistelrooy lijkt weer terug op het eerste plan.

Arjen Robben (Chelsea) mocht eindelijk weer spelen na zijn schorsing. Maar ook de aanvaller kon niet voorkomen dat Chelsea opnieuw puntverlies leed in de titelstrijd. Het bleef doelpuntloos bij Birmingham City.

Jan Kromkamp (Liverpool) mocht de laatste twaalf minuten van het duel met West Bromwich Albion meespelen. De rechtsback loste Djibril Cissé af, die met een assist en een doelpunt een groot aandeel had in de 2-0 zege.

Mario Melchiot (Birmingham City) kwam niet in actie tijdens de ontmoeting met Chelsea. Prompt pakte zijn ploeg een erg belangrijk punt in de degradatie tegen Chelsea.

Robin van Persie (Arsenal) kende een fabelachtige week. De linkspoot kwam in de wedstrijd tegen Juventus in de laatste acht minuten binnen de lijnen en kon zo meegenieten van de fantastische 2-0 zege. Tegen Aston Villa (5-0) verving Van Persie uitblinker Thierry Henry in de 65ste minuut. Na acht minuten had de aanvaller al een treffer achter zijn naam staan, na een prachtige actie.

Edgar Davids (Tottenham Hotspur) veroorzaakte een penalty in de wedstrijd tegen Newcastle United. De middenvelder duwde Lee Bowyer omver, waarna Alan Shearer vanaf elf meter de wedstrijd besliste: 3-1. Davids werd twee minuten voor tijd gewisseld.

Wilfred Bouma (Aston Villa) speelde tegen een Arsenal in topvorm en kon dus niet voorkomen dat zijn ploeg volledig overlopen werd. De verdediger kreeg bovendien een gele kaart.

Bundesliga
Nigel de Jong (Hamburger SV) speelde de eerste helft mee tegen Schalke 04. In die 45 minuten werd HSV tegen de eigen goal gedrukt door de thuisploeg, maar het hield knap stand. De Jong kreeg geel en werd in de rust vervangen door Ailton.

Khalid Boulahrouz (Hamburger SV) speelde niet mee in de gewonnen topper tegen Schalke 04. De verdediger zat een schorsing uit.

Rafael van der Vaart (Hamburger SV) was weer eens de grote man. De spelmaker opende met een rake vrije trap de score tegen Schalke 04. Het zou uiteindelijk 2-0 blijven in een wedstrijd die Van der Vaart helemaal uitspeelde.

Roy Makaay (Bayern München) heeft zijn vorm weer helemaal hervonden. De aanvaller begon tegen 1. FC Köln in de basis en scoorde opnieuw. Maar ondanks zijn doelpunten bleef Bayern München steken op een 2-2 gelijkspel tegen de Duitse hekkensluiter.

Ellery Cairo (Hertha BSC) hoefde opnieuw niet op komen te draven voor zijn ploeg. De vleugelspeler zag zijn ploeg vanaf de kant met 2-0 winnen van VfB Stuttgart.

Kevin Hofland (VfL Wolfsburg) komt dit seizoen niet meer in actie. De verdediger kampte al enige tijd met een liesbreuk en kon de pijn niet langer verdragen. Hij liet zich opereren en zal daardoor waarschijnlijk het WK kunnen vergeten.

Primera División
Mark van Bommel (FC Barcelona) speelde een opvallende rol in de topper tegen Real Madrid (1-1). De middenvelder kreeg al na vier minuten een open kans, maar verprutste die. Even later versierde hij een strafschop door over het been van Roberto Carlos te vallen. De verdediger kreeg geel wegens (terecht) protesteren, Ronaldinho benutte de strafschop en Roberto Carlos werd niet veel later naar de kant gestuurd omdat hij door bleef zeuren. Zelf kreeg Van Bommel ook een gele kaart en werd hij na 57 minuten naar de kant gehaald.

Giovanni van Bronckhorst (FC Barcelona) speelde de hele wedstrijd tegen Real Madrid. De linksback kon echter niet voorkomen dat Ronaldo na ruim een half uur voor de gelijkmaker zorgde, waardoor de punten eerlijk werden verdeeld.