vrijdag, 21. april 2006 - 14:55

Van Uden Reco Regatta wordt eerste krachtmeting

Delft

Op donderdagmiddag 20 april luidde het vanUden TUDelft Zeilteam zijn tweede campagnejaar feestelijk in. Samen met de sponsors werd in Stellendam het glas geheven op een behouden seizoen. In juli treden de Delftse studenten opnieuw aan in de Tour de France à la Voile. Vorig jaar eindigden ze op de vierde plaats in het studentenklassement, dat ze nu hopen te winnen. Op weg naar dit einddoel, verschijnen de jongens aan de start van ondermeer de Van Uden Reco Regatta, de langeafstandsrace van het EK IMS en het WK Mumm 30.

“Drie keer is scheepsrecht�, zegt tacticus en trimmer Gert van der Heijden gekscherend. Hij doelt op het feit dat Delft Challenge voor de derde keer meedoet aan de tour en het nu hun tijd is om te winnen. In 2004 nam de Nederlandse studentenboot voor het eerst deel, waarna vorig seizoen de driejarige campagne onder de naam vanUden TUDelft tot stand kwam.

Winst in de studentenklasse is de ultieme doelstelling. Van der Heijden: “We hebben in 2005 een goed team gevormd, waarmee we grotendeels verder gaan.� Er vonden slechts twee bemanningswissels plaats. Sander Speet en Jur Gaarlandt verlieten het team, waarvoor Wouter Verbraak (zes offshores) en Stijn Nauta terugkwamen. Van der Heijden over hun voorbereidingen: “Bij de inshores konden we goed meekomen, maar in de offshores kwamen we nog tekort.

Daarom trainen we daar nu specifiek op, dus veel zeilwissels en ruime windse koersen. Dat doen we met wisselende bemanningen, want onze kracht was dat we in alle samenstellingen hard bleven gaan.� De zeilgarderobe van Quantum Sails is vervangen, waarbij de studenten voor een andere kleine spinnaker kozen. Eentje die een betere prestatie moet leveren in het halve windse rak.

Na de Scheveningse IJspegelraces in de winter gevaren te hebben, mogen de jongens zich dit weekend vastbijten in de Van Uden Reco Cup in Stellendam.
Provincie:
Tag(s):