woensdag, 18. januari 2006 - 9:10

Vandaag supersnelrecht van start

Amsterdam

Vanaf woensdag zal de rechtbank Amsterdam eenvoudige gedetineerdenzaken met bekennende verdachten binnen 3 dagen en 15 uren na aanhouding voor de politierechter brengen. De verdachte wordt dan niet meer voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Het gaat bijvoorbeeld om zaken als winkeldiefstal, het bezit van een vals paspoort of inbraak waarbij de verdachte op heterdaad is betrapt. Het gaat aanvankelijk om zaken uit de binnenstad van Amsterdam.

De verdachte heeft snel duidelijkheid en advocaten hoeven de gang naar de rechter-commissaris niet te maken. Vroeger controleerde de rechter-commissaris of iemand op goede gronden was gearresteerd, maar binnen het supersnelrecht gaat de politierechter dat doen. Door toepassing van het supersnelle recht blijft bij de rechters-commissarissen meer tijd over voor omvangrijke of complexe zaken. Als het project slaagt bespaart dat in het algemeen meer energie voor betrokkenen in het strafproces, ook van griffiers, bodes, tolken, beveiligers en vervoerders. De proef wordt vóór de zomer geëvalueerd.
Provincie:
Tag(s):