donderdag, 27. april 2006 - 10:10

Vat radioactieve grond geplaatst bij VROM

Den Haag

Actievoerders van Greenpeace Nederland hebben donderdagochtend een vat met radioactieve aarde in de hal van het ministerie van VROM neergezet. De grond is afkomstig uit de Oekraïne, ruim 40 km van de twintig jaar geleden ontplofte kernreactor in Tsjernobyl. Het materiaal geldt als radioactief afval onder de Nederlandse en Europese wet.

Greenpeace confronteert Van Geel met deze nucleaire erfenis op de dag dat de Tweede Kamer praat over het openhouden van kerncentrale Borssele tot 2033. Borssele produceert jaarlijks tonnen kernafval, een nucleaire nalatenschap voor toekomstige generaties. Toch wil Van Geel Borssele openhouden en sluit hij de bouw van nieuwe kerncentrales niet uit. Greenpeace vreest dat de staatssecretaris de nadelen van kernenergie uit het oog verloren is en wil dat het kabinet Borssele sluit.

Twintig jaar geleden verspreidde een wolk radioactief materiaal zich over Europa. Nog steeds is de wijde omtrek van de kerncentrale in Tsjernobyl ernstig radioactief vervuild. "Dit radioactief afval, dat afkomstig is van buiten de afgesloten zone rond Tsjernobyl, blijft nog vele honderden jaren gevaarlijk", aldus Rianne Teule, campagneleider kernenergie bij Greenpeace. "Het kernafval uit Borssele is zelfs veel sterker radioactief. Het blijft nog 240.000 jaar een levensgroot probleem."
Provincie:
Tag(s):