zaterdag, 23. september 2006 - 20:54

Veel aanhoudingen bij internationale drugsactie

Tilburg

De opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben vrijdag 22 en zaterdag 23 september 2006 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme. Tijdens de actie, die de naam Etoile draagt, zijn in totaal 35 mensen aangehouden. Er werd gecontroleerd langs snelwegen, provinciale wegen, op treinen en in drugspanden.

De samenwerking tussen alle deelnemende landen is bijzonder goed verlopen. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst. Dankzij het nieuwe Benelux-verdrag over politiesamenwerking kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren.

In Luxemburg was een informatie-uitwisselingspunt ingericht, bemand door politiemensen uit de deelnemende landen. De landen hadden daardoor erg snel toegang tot elkaars informatie.

Aan de actie in Nederland hebben 125 medewerkers van de regiokorpsen in Zuid-Nederland, Zuid-Holland-Zuid en Rotterdam-Rijnmond, het Korps Landelijke Politiediensten, en de Koninklijke Marechaussee deelgenomen. In België zijn ongeveer 300 medewerkers van de Federale en Lokale Politie en van de Douane ingezet. Luxemburg en Frankrijk waren vertegenwoordigd met ongeveer 40 opsporingsambtenaren.

De actie verliep vanaf vrijdagmorgen tot zaterdagmorgen, verspreid over de gehele grensstreek van Nederland/ België, België/Frankrijk en België/ Luxemburg. Door Nederlandse, Belgische en Franse opsporingsambtenaren werden de Thalys en Eurostar-treinen gecontroleerd.

In Nederland werd actie ondernomen op zowel inkomend als uitgaand verkeer op en rond de grensstreek met België. Verkeersdeelnemers waarvan het vermoeden bestond dat ze in Nederland waren om harddrugs of grotere hoeveelheden softdrugs te kopen, werd gecontroleerd. Dit gebeurde door verschillende politiediensten, onder andere in Maastricht, Rotterdam, Tilburg, Eindhoven en Terneuzen.
Provincie:
Tag(s):