donderdag, 19. oktober 2006 - 10:15

Veel leermomenten bij rampenoefening

Utrecht

Het Centraal Station van Utrecht was woensdagavond het toneel van een grote rampenoefening, die was opgezet om ervaringen op te doen met procedures, samenwerking en logistieke processen bij calamiteiten in het stationsgebied. Het was ook voor het eerst dat het C-2000 communicatiesysteem op een zo grote schaal werd getest.

Rond 19.30 uur vond er een explosie plaats op perron 18. Op dat moment weet men uiteraard niet waardoor. De eerste hulpdiensten lopen er wazig rond en weten niet kordaat op te treden. Al snel wordt het duidelijk dat het om een terroristische aanslag gaat en dat er zich meer bomdragers in het gebied bevinden. Het duurt bijna veertig minuten voordat de eerste ambulances ter plaatse zijn.

Volgens betrokkenen bij de oefening komt dit omdat de andere bomdragers eerst 'uitgeschakeld' moeten worden. Ook blijkt de aandacht in eerste instantie uit te gaan naar de licht gewonden en niet naar de mensen die direct hulp nodig hebben.

De oefening richtte zich niet alleen op de directe hulpverlening ter plaatse. Zo oefenden in het Utrechtse stadhuis de medewerkers met pers- en publieksvoorlichting. Ambtenaren van Burgerzaken oefenden daar met de registratie van slachtoffers en mensen die informatie zochten.

De rampenoefening is op film vastgelegd om achteraf te kunnen bekijken wat er goed en fout ging. De resultaten zullen pas in januari 2007 bekend zijn. Bij deze grote oefening waren 500 mensen betrokken.
Provincie:
Tag(s):