donderdag, 13. juli 2006 - 13:37

'Veel verhitte klachten bij FNV'

Den Haag

De meldweek rond werken bij warm weer, die FNV Bondgenoten vorige week organiseerde, heeft een aantal behoorlijk misstanden aan het licht gebracht. Het aantal meldingen was sowieso hoog. In vier dagen kwamen bijna 350 meldingen binnen.

De bond is geschrokken door de hoeveelheid en de aard van de meldingen. Arbodeskundige Jan Verhagen van FNV Bondgenoten: “Dat de warmte ongemak oplevert is één ding, maar veel van de situaties die bij ons gemeld werden, waren gewoonweg gevaarlijk en het is dan stuitend om te horen dat werkgevers in dergelijke gevallen niet thuis geven�.

Uit de meldingen blijkt dat de hitte gezondheidsklachten veroorzaakt variërend van concentratieverlies en hoofdpijn tot ademhalingsproblemen en flauwvallen. Verhagen: “Je moet er niet aan denk wat er gebeurt als die chauffeur in het gehandicaptenvervoer flauw valt, die ons meldde dat de temperatuur tot 50ºC oploopt in zijn busje. Zonder airco�.

Voor FNV Bondgenoten zijn de meldingen een extra prikkel om bij het kabinet te blijven hameren op een arbowet met heldere gezondheidsnormen en grenswaarden, zodat werknemers én werkgevers weten waar ze aan toe zijn. Ook moet de arbeidsinspectie meer optreden bij meldingen tijden hitteperiodes. Daarnaast vindt de bond dat werknemers recht hebben op werkonderbreking bij werktemperaturen boven de 35ºC, tenzij er door de vakbond voorgestelde maatregelen worden getroffen.

Opvallend veel meldingen kwamen van werknemers uit de detailhandel. FNV Bondgenoten gaat daarom vanmiddag in het centrum van Groningen winkelpersoneel voorlichten over werken in warm weer. Een promoteam van de bond deelt flyers uit met tips en informatie over wanneer het eigenlijk te warm is om te werken. Maar ook wat je als werknemers kan doen om te zorgen, dat je baas maatregelen neemt. Afgelopen dinsdag is een dergelijke actie in Den Bosch gehouden.
Provincie:
Tag(s):