vrijdag, 2. juni 2006 - 7:37

Veertig actievoerders bezetten taxibaan op Schiphol

Schiphol

Veertig actievoerders van Milieudefensie hebben vrijdagmorgen, even na 04.00 uur de taxibaan naar de Polderbaan geblokkeerd. De actie is een protest tegen de Kabinetsplannen, om de geluids- en milieuregels voor Schiphol op te rekken. De luchthaven eist opnieuw extra groeiruimte. Dat betekent extra vervuiling en extra overlast. Milieudefensie roept Tweede Kamerleden op om dit niet toe te staan maar de Luchtvaartwet zo te veranderen, dat die voor de omgeving meer bescherming biedt.

De veertig actievoerders zijn in een cordon aan elkaar geketend. Zes van hen zitten op, in beton verankerde, metershoge palen hoog boven de grond. De actie is door grote lampen goed zichtbaar en de verkeersleiding is van tevoren op de hoogte gesteld.

Met het voorstel voor 'saldering' wil Schiphol toestemming krijgen om extra lawaai te maken op plaatsen waar de wettelijke geluidsgrenzen al volgevlogen zijn. Milieudefensie-directeur Frank Köhler: "Schiphol legt de wildste wensenlijsten bij het kabinet neer. Het is het oude liedje. Voor de vierde keer in tien jaar, dreigen Schiphol en het Kabinet de milieugrenzen extra op te rekken. Met gevolg, extra lawaai, luchtvervuiling en uitstoot van broeikasgassen. Dat is voor het milieu en de mensen uit de omgeving onacceptabel."

Milieudefensie dringt er bij Tweede Kamerleden op aan te zorgen voor fatsoenlijke wettelijke milieu- en geluidsgrenzen in de hele regio. Niet alleen voor de directe omgeving, maar voor het hele "buitengebied" dat nog steeds niet wordt beschermd. Milieudefensie wil daarom ook geluidsmaxima voor vliegverkeer boven de honderden woonwijken tussen Almere en Zandvoort en tussen Alkmaar en Leiden.

Bij de voorgestelde groeicijfers zou Schiphol in 2020 in haar eentje, twintig procent van de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen voor haar rekening kunnen nemen. "Toen het Bulderbos de Polderbaan werd, zijn harde grenzen aan de groei van Schiphol beloofd. Het Kabinet breekt die belofte nu al. Daarom is deze actie hard nodig." aldus Frank Köhler.
Provincie:
Tag(s):