dinsdag, 25. april 2006 - 9:38

Veilig brommen en scooteren

Ede

Voordat je daadwerkelijk mag gaan brommen of scooteren moet je toch eerst je bromfietscertificaat behalen. In samenwerking met de verkeersschool J. Dam, verkeersschool Jaap Speelziek en verkeersschool v/d Top organiseert de gemeente Ede speciaal voor 16-jarigen en bijna 16-jarigen een bromfiets- en scooterveiligheidstraining. Deelnemers krijgen theorie- en praktijklessen en doen mee aan het wettelijk verplichte theorie-examen.

Jonge bromfietsers zijn relatief vaak bij verkeersongevallen betrokken. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren, die een goede bromfietsopleiding met theorie- en praktijkles hebben gevolgd, 40% minder kans hebben om bij een verkeersongeval betrokken te raken.

Daarom vindt de gemeente Ede het belangrijk dat er een goede bromfietsopleiding bestaat met zowel een theorie- als een praktijkdeel, net zoals bij een motor- en autorijopleiding.

Het vergroten van de verkeersveiligheid onder de doelgroep staat centraal. De training bestaat uit verschillende theorielessen bij een van de verkeersscholen. Daarnaast leren de deelnemers het voertuig te beheersen op een afgesloten terrein. Het wettelijke theorie-examen maakt ook onderdeel uit van deze training. Tenslotte wordt een dagdeel onder begeleiding op de openbare weg gereden.

De gemeente subsidieert een groot deel van de kosten van deze training zodat de eigen bijdrage slechts € 75,- euro bedraagt. Daarnaast betalen deelnemers een borg van € 50,- euro die ze terugkrijgen wanneer ze de training daadwerkelijk hebben afgemaakt en de cursusboeken in goede staat hebben ingeleverd bij de verkeersschool.

Jongeren van 16 jaar en bijna 16-jarigen die bromfiets of scooter gaan rijden, kunnen informatie krijgen over deze training en/of zich aanmelden bij een van de drie deelnemende verkeersscholen, namelijk verkeersschool J. Dam (0318) 61 80 27, verkeersschool Jaap Speelziek (0318) 62 41 82 en verkeersschool v/d Top (0318) 41 55 45. Deelnemers mogen zelf kiezen bij welke verkeersschool zij de bromfiets- en scooterveiligheidstraining volgen. Aanmelden kan het gehele kalenderjaar.
Provincie:
Tag(s):