dinsdag, 1. augustus 2006 - 12:43

Verblijfstoerisme stijgt met 11 procent

Amsterdam

Het verblijfstoerisme in Noord-Holland (exclusief Amsterdam) is in het eerste kwartaal van 2006 ten opzichte van dezelfde periode in 2005 met maar liefst 11% gestegen naar ruim 1,1 miljoen overnachtingen. De verwachting is dat de cijfers over de eerste vier maanden een nog sterkere groei laten zien omdat Pasen dit jaar in april viel. Het aantal overnachtingen in de rest van Nederland (exclusief Amsterdam) is in het eerste kwartaal gelijk gebleven. Voor Noord-Holland dus een goed begin van 2006.

De stijging van het toerisme in het eerste kwartaal heeft een gunstig economisch effect. Zo leidt de absolute stijging van het aantal overnachtingen van circa 110.000 tot een bedrag aan extra bestedingen van zo’n 6 miljoen euro. Hierbij is uitgegaan van een gemiddelde besteding van circa € 53,- per dag door een verblijfsbezoeker in Noord-Holland.

Onze eigen landgenoten vormen nog steeds de belangrijkste markt voor het toerisme in Noord-Holland. Het aantal overnachtingen door Nederlanders is in de eerste drie maanden van dit jaar gestegen met 21 % naar ruim 700.000 overnachtingen. Een belangrijke oorzaak hiervoor is de viering van het 400-ste geboortejaar van Rembrandt in onder meer Amsterdam. Dit leidt ook tot extra bezoekers in de regio.

Bij de Duitse bezoekers valt op dat het aantal gasten is gestegen met 5 % terwijl het totale aantal overnachtingen door deze groep verder is teruggelopen. Duitsers komen dus in toenemende mate naar Noord-Holland maar verblijven hier minder lang.
Provincie:
Tag(s):