donderdag, 12. oktober 2006 - 12:06

Verdachte moskeebrand vrijgesproken

Rotterdam

Het Gerechtshof in Den Haag heeft in hoger beroep de 32-jarige Ben van der K. vrijgesproken van brandstichting in de Djama Mashid Shaam-el-Islam moskee aan de Aleidisstraat in Rotterdam. Van der K. was eerder door de Rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot dertig maanden gevangenisstraf.

Het openbaar ministerie had in hoger beroep opnieuw 30 maanden gevangenisstraf geëist, maar anders dan de Rechtbank vond het Hof dat er onvoldoende bewijs was, dat Van der K. degene is geweest die de brand op 15 juni 2005 zou hebben aangestoken.

Over de videobeelden van een fietser in de Aleidisstraat, die vorig jaar in het programma Opsporing Verzocht werden uitgezonden, en waarvan sommigen hebben verklaard dat B. van der K. daarop te zien is, zegt het Hof dat die beelden van een zo slechte kwaliteit zijn, dat het onmogelijk is om iemand daarop echt te herkennen. Bovendien zijn de beelden rond drie uur 's nachts opgenomen terwijl die nacht de brand pas om kwart voor vier uitbrak. Alles bijeen leverden die beelden volgens het Hof geen bewijs op. Tenslotte constateert het Hof dat het technische sporenonderzoek onvoldoende bewijs heeft opgeleverd.

Van der K. is na de uitspraak onmiddellijk in vrijheid gesteld.
Provincie:
Tag(s):