maandag, 11. september 2006 - 12:20

Verdachte van oplichting KWF gehoord

Borger

Een 42-jarige vrouw uit het Drentse Borger is vorige week gehoord over de aan het licht gekomen fraude van de collecteopbrengsten van het KWF Kankerbestrijding. De vrouw wordt verdacht van gekwalificeerde verduistering, valsheid in geschrifte en oplichting van het Koningin Wilhelmina Fonds Kankerbestrijding en van haar gevers. Het door het KWF opgegeven schadebedrag bedraagt ongeveer € 160.000. Nader onderzoek moet uitwijzen voor welk bedrag de vrouw uiteindelijk verantwoordelijk kan worden gehouden.

De vrouw is op dinsdag 5 september aangehouden en heeft drie dagen in verzekering gezeten. Na afloop van de verhoren is zij vorige week donderdag weer op vrije voeten gesteld.

Naar aanleiding van een aangifte van het KWF startte de Bovenregionale Recherche Noord- en Oost-Nederland met een onderzoek. Van diverse particuliere stortingen en collecten werd navraag gedaan of de stortingen binnen waren gekomen. Dit bleek echter niet het geval te zijn.

Uit onderzoek kwam naar voren dat de verdachte zich vermoedelijk schuldig maakte aan het verduisteren van stortingen aan het KWF en het niet opgeven van de collecteopbrengsten uit de provincies Groningen en Drenthe. De verdachte is op staande voet ontslagen en er is door het KWF beslag gelegd op haar woning en bankrekeningen.

Na het afronden van het proces-verbaal zal het Openbaar Ministerie een beslissing nemen over de verdere vervolging van de vrouw. De officier van justitie heeft besloten dat er geen gronden zijn om de vrouw voor te geleiden bij de rechter-commissaris voor een inbewaringstelling.

Gronden daarvoor zijn bijvoorbeeld recidivegevaar of het belang van het onderzoek. Van recidivegevaar is geen sprake, omdat de vrouw inmiddels ontslagen is. Ook voor het onderzoek was het niet noodzakelijk dat de vrouw in voorlopige hechtenis bleef.
Provincie:
Tag(s):