woensdag, 11. oktober 2006 - 15:22

Verdachten van mensenhandel opgepakt

Leeuwarden

De politie van Friesland heeft acht alleenstaande minderjarige asielzoekers van Nigeriaanse afkomst uit het illegale mensenhandelcircuit gehaald. Een man en een vrouw uit Vlaardingen die worden verdacht van directe betrokkenheid bij deze zaak zijn aangehouden.

Twee van hen verbleven op een Fries opvangadres, zes anderen werden elders in Nederland aangetroffen.

Afgelopen week werd door het prostitutieteam van Friesland geconstateerd dat twee minderjarige Nigeriaanse meisjes Nederland werden binnengebracht. Ze werden geplaatst op een opvangadres in Leeuwarden. Deze meisjes werden aangehouden op verdenking van het onder valse voorwendselen aanvragen van asiel en ze werden voor nader onderzoek ingesloten. Inmiddels bleken twee andere minderjarige Nigeriaanse meisjes op dezelfde wijze in Zeeland op een opvangadres te zijn ondergebracht. Ook zij werden door de politie aangehouden en ingesloten.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat een Afrikaanse man uit Vlaardingen een belangrijke rol speelde in deze zaak. Op zondag 8 oktober werd deze verdachte met zijn huisgenote, een Nigeriaanse vrouw, in zijn woning in Vlaardingen aangehouden op verdenking van mensenhandel.
In de woning werden nog drie jonge Nigeriaanse meisjes aangetroffen en aangehouden. Deze meisjes waren na aankomst in Nederland geplaatst op een opvangadres in Limburg, maar waren daar door de verdachte of diens handlangers reeds weggehaald.

Tijdens de doorzoeking van de woning van de verdachten werden aanwijzingen gevonden, dat een achtste minderjarig Nigeriaans meisje op een opvangadres in Flevoland zat.
Na onderzoek van de politie bleek het meisje inderdaad op dat adres te verblijven. Evenals de andere zeven meisjes werd ook zij ingesloten in verband met het strafrechtelijk onderzoek.

Vrijwel zeker zouden deze acht meisjes in de prostitutie elders in Europa belandden. Alhoewel de identiteit van deze meisjes niet met zekerheid kan worden vastgesteld, omdat ze met valse papieren reisden, schat de politie de leeftijd van de meisjes tussen de 14 en 16 jaar.

Tijdens het onderzoek zijn ook aanwijzingen gevonden dat de eerder genoemde verdachte man eveneens betrokken was bij de verdwijning van twee Nigeriaanse meisjes, die eerder uit Friese opvangcentra zijn verdwenen.

De man en de vrouw in Vlaardingen zitten nog vast en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Leeuwarden. Het onderzoek naar de organisatie achter deze mensenhandel wordt voortgezet door de politie Friesland onder leiding van de officier van justitie in Leeuwarden.
Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten en de politie hoopt nog meer meisjes terug te vinden en uit het mensenhandelcircuit te halen. Het onderzoek is een samenwerking van het Openbaar Ministerie in Leeuwarden, de politie Friesland en de politiekorpsen van Zeeland, Limburg en Flevoland.
Provincie:
Tag(s):