zondag, 13. augustus 2006 - 0:04

Verdenking vogelgriep bij Diergaarde Blijdorp

Rotterdam

Zondagochtend kregen bezoekers van de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp bij binnenkomst een informatiefolder uitgereikt. In deze flyer informatie over de mogelijke vogelgriepbesmetting van twee sperwer uiltjes. De bezoekers reageerden rustig op het nieuws. Dit zei Ton Dorrestyn, directeur van het dierenpark op een vandaag gehouden persconferentie.

Zaterdag maakte het Ministerie van Landbouw al bekend, dat de twee gestorven uiltjes mogelijk waren bezweken aan het vogelgriepvirus H5N1.

Vervolgonderzoek door het CIDC laboratorium in Lelystad bevestigde deze verdenking. Nader onderzoek moet uitwijzen of het een daadwerkelijke besmetting met het vogelgriepvirus betreft.

Het gaat om twee jonge, niet gevaccineerde dieren. Hoewel een groot deel van de vogels in Blijdorp is ingeënt, moet de dierentuin toch uit voorzorg zoveel mogelijk vogels ophokken of afschermen. De Voedsel en Warenautoriteit zal de komende dagen aanvullende monsters nemen bij de vogels in Blijdorp.

Mensen kunnen alleen met H5N1 besmet raken door intensief contact met besmette vogels of hun uitwerpselen. Daarom kan volgens de gezondheidsautoriteiten de dierentuin open blijven en worden alleen maatregelen genomen voor de betrokken verzorgers. Toch moet Blijdorp voor de zekerheid maatregelen nemen om contact tussen vogels en bezoekers te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):