zondag, 26. november 2006 - 14:44

Verlies voor Ajax en rood voor Sneijder

Ajax heeft vanmiddag verloren van een staartploeg. De Amsterdammers kregen met 3-0 klop van Sparta. Ajax startte met Olaf Lindenbergh en Kenneth Perez in de basis.

Trainer Henk ten Cate wilde de Deen na het aanbieden van zijn excuses voor zijn vreemde opmerking richting grensrechter Siebert vorig week tegen FC Twente blijkbaar niet nog harder straffen door hem op de bank te zetten. Hedwiges Maduro, Thomas Vermaelen en Mauro Rosales begonnen wel bij de reserves.

Tot de dertiende minuut was er weinig aan de hand voor zowel Sparta als Ajax. Wesley Sneijder besloot echter olie op het vuur te gooien. De middenvelder reageerde terecht boos op een overtreding van aanvaller Jeffrey Vlug op zijn ledematen, maar kreeg van scheidsrechter Ruud Bossen een gele kaart voor te grof protesteren. De international wierp de arbiter vervolgens nog iets toe wat blijkbaar absoluut niet door de beugel kon, want de leidsman trok meteen daarna direct rood. Niemand aan Ajax-zijde begreep de beslissing en Sneijder moest zelfs van het veld worden gedirigeerd door assistent Alfons Groenendijk. Zo moesten de Amsterdammers binnen het kwartier met tien man verder.

Daarna kreeg Sparta begrijpelijkerwijs steeds meer een overwicht en in de 35ste minuut resulteerde dat in de voorsprong voor de Rotterdammers. Edwin van Bueren mocht van rechts vrij voorzetten en Yuri Rose kon zelfs helemaal ongedekt de 1-0 binnenkoppen.

In het begin van de tweede helft wisselde Ten Cate Jaap Stam en Kenneth Perez voor Thomas Vermaelen en Nicolae Mitea. Sparta bracht Haris Medunjanin in de ploeg voor Van Bueren. Ajax moest ook zonder twee trainers verder, omdat ze door Bossen naar de tribune waren verwezen voor commentaar op de leiding. Alleen Alfons Groenendijk mocht tijdens de tweede helft op het veld blijven, Ten Cate en Hennie Spijkerman mochten niet terugkeren.

Ajax probeerde de gelijkmaker te vinden, maar kon voorin geen potten breken. Vooral spits Klaas-Jan Huntelaar was totaal onzichtbaar. De Amsterdammers konden daardoor geen aanspraak maken op een doelpunt. Sparta speelde de man meer situatie redelijk uit en kwam in de 60ste minuut verdiend op 2-0. Johnny Heitinga werd gedold door Rachid Bouaouzan en dat pikte de rechtsback niet. Hij schoffelde de aanvaller dom neer in het strafschopgebied, kreeg daardoor een penalty tegen en ontsnapte aan zijn tweede gele kaart. Sjaak Polak pakte het presentje graag uit: 2-0.

Sparta bleef ook in de resterende minuten de bovenliggende partij. Medunjanin mocht in de 84ste minuut zijn goede invalbeurt bekronen via een prachtige vrije trap. Stekelenburg was kansloos op de geplaatste bal: 3-0. Een afstraffing voor Ajax, dat volgende week tegen Willem II verder zal moeten zonder een aantal geschorsten. Want niet alleen zagen Sneijder, Ten Cate en Spijkerman rood van Bossen, de scheidsrechter trok ook geel voor Zdenek Gryerga, Heitinga, Gabri en Vermaelen.

Bovendien staan de Amsterdammers nu zes punten achter op koploper Ajax en kan AZ vanmiddag bij winst op SC Heerenveen over de hoofdstedelingen heen gaan.