donderdag, 9. februari 2006 - 8:00

Vernielers gepakt: politie wacht op aangiftes

Al langere tijd wordt de omgeving van Langedijk en Heerhugowaard geteistert door vernielzuchtig gedrag In het weekend worden er auto’s en verkeersborden vernield en wordt er graffiti gespoten op huizen en openbare gebouwen. Het afgelopen weekend was het wederom raak in Langedijk. Een onderzoek is reeds gestart en met omwonenden is de afspraak gemaakt extra oplettend te zijn en de politie direct te informeren bij verdachte situaties.

Ook in Heerhugowaard zijn een groot aantal vernielingen gepleegd afgelopen weekend. Die verdachten zijn reeds aangehouden, maar naar slachtoffers is de politie nog op zoek. Het is van groot belang zaken integraal aan te pakken, samen buurtbewoners en slachtoffers. We moeten met de betrokkenen om de tafel gaan zitten om de problemen van vernielingen in Langedijk structureel aan te pakken.

Na de vernielingen van afgelopen weekend zal de politie in Langedijk de komende tijd extra aandacht besteden aan surveillances in het door vandalen bezochte gebied. Juist om die reden is het zeer belangrijk dat burgers aangifte doen van vernielingen.

Afgelopen jaar zijn er verschillende projecten vanuit de politie gestart om de vernielingen in Langedijk aan te pakken. Een daarvan was het door de gemeente gefinancierde project Pak ‘M. Pak ‘M is misdaadbestrijding voor iedereen. Doel is burgers activeren zelf meer verantwoordelijkheid te laten nemen in de eigen veiligheid.

In Heerhugowaard zijn in de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 februari in de wijk Oostertocht vandalen actief geweest. In die nacht werd een groot aantal vernielingen gepleegd bestaande uit het aanbrengen van graffiti op woningen, auto’s en verkeersborden. De politie heeft in dit onderzoek inmiddels vier jongens van 13, 15 en 16 jaar en afkomstig uit Heerhugowaard en Velserbroek aangehouden. De jongens bekennen de vernielingen en een inbraak.

De politie weet dat er meerdere vernielingen zijn gepleegd zijn, maar er zijn tot nu toe drie slachtoffers die aangifte hebben gedaan. De politie roept andere slachtoffers op om alsnog aangifte te doen.
Provincie:
Tag(s):