donderdag, 22. juni 2006 - 18:15

Verrassend Ghana naar achtste finale

Ghana heeft gestunt in groep E. Nadat de Afrikanen eerst al Tsjechië op magistrale wijze hadden verslagen, plaatste Ghana zich ten koste van de Verenigde Staten voor de achtste finale van het WK. De derde groepswedstrijd won het team van trainer Ratomir Dujkovic met 2-1 en daarmee werd Ghana vooralsnog het enige Afrikaanse land dat de groepsronde overleefde. Tunesië kan zich morgen bij winst bij de Ghanezen voegen.

Het duel tussen Ghana en de Verenigde Staten kende een slappe openingsfase. Pas nadat Haminu Draman de score had geopend, ontbrandde het vuur een beetje. De aanvaller ontfutselde Claudio Reyna de bal en kon ongehinderd opstomen richting het doel van Kasey Keller. De keeper van Borussia Mönchengladbach kon niets tegen de inzet van Draman beginnen.

Voor de Verenigde Staten was dat het sein om op jacht te gaan naar een voorsprong. Het was DaMarcus Beasley die aan de basis stond van de gelijkmaker. Zijn assist werd door Clint Dempsey achter de Ghanese doelman Richard Kingson geschoten.

Reyna – bij het Ghanese doelpunt geblesseerd geraakt – werd op slag van rust vervangen door Ben Olsen en het gemis van de aanvoerder veroorzaakte commotie in het team van de Verenigde Staten. Oguchi Onyewu kwam binnen het 16-metergebied licht in aanraking met Razak Pimpong en kreeg een strafschop tegen. Aanvoerder Stephen Appiah schoot koelbloedig de 2-1 achter Keller.

Na rust ontaardde de confrontatie in een fouten- en overtredingenfestival. De Verenigde Staten hadden niet voldoende klasse om het Ghana erg gevaarlijk te maken. Dichterbij dan een kopbal van Brian McBride op de paal en enkele doelpogingen over en naast kwam het elftal van Bruce Arena niet. Ook het inbrengen van alle beschikbare spitsen mocht de Amerikanen niet baten.

De Verenigde Staten kunnen hun spullen pakken. Ghana stuit komende dinsdag in Dortmund bijna zeker op de waarschijnlijke winnaar van groep, Brazilië.
Categorie:
Tag(s):