zondag, 19. februari 2006 - 13:31

Verspreiden honden en katten H5N1?

Amsterdam

Nu de vogelgriep in Nederland dreigt toe te slaan wordt in iedere dode eend of zwaan een potentieel ziektegeval gezien. Dat trekvogels het virus over lange afstanden verspreidt is inmiddels bewezen, maar aandacht zou ook gericht moeten worden op andere mogelijke medeplichtigen in de verspreiding, zoals pluimveetransporten en katten. Zelfs honden blijken de vogelgriep te kunnen dragen.

Volgens de Belgische krant De Standaard zijn er berichten over besmette huisdieren in Thailand, die doen vrezen dat er nog onderschatte wegen van overdracht kunnen bestaan. Uit een 'niet gepubliceerd onderzoek' van het Nationaal Instituut voor dierengezondheid in Bangkok, bleek dat van de 629 geteste honden er 160 antilichamen tegen het H5N1-virus in hun bloed hadden, een teken dat ze besmet zijn geweest. Van de 111 geteste katten vertoonden er 8 sporen van besmetting.

Katten blijken ziek te kunnen worden door het H5N1 virus en er uiteindelijk aan te sterven. Ze verspreiden het virus waarschijlijk door hun uitwerpselen en door hoesten. Of honden ziek worden van het virus en het kunnen doorgeven is nog niet bekend. Wetenschappers dringen er op aan om nauwgezetter vleeseters te controleren.
Provincie:
Tag(s):