donderdag, 27. juli 2006 - 9:05

Vertrek mariniersbataljon naar Afghanistan

Den Haag

De hoofdmacht van het mariniersbataljon dat deel uitmaakt van de strategische reserve van de NAVO (SRF) vertrekt op vrijdag 29 juli vanaf de vliegbasis Eindhoven naar Afghanistan. De Chef Defensiestaf generaal D.L. (Dick) Berlijn zal hierbij aanwezig zijn en de militairen voor hun vertrek toespreken. De eenheid bestaat uit 750 man en is samengesteld uit alle krijgsmachtdelen.

De NAVO zal in het ISAF-gebied de Afghaanse overheid assisteren bij het beveiligen van de parlements- en provincieraadsverkiezingen op 18 september door het inbrengen van extra middelen en eenheden. Een van deze eenheden, het Nederlandse mariniersbataljon, zal het verkiezingsproces in de noordelijke provincies van Afghanistan ondersteunen in de periode van begin augustus tot eind oktober. Het bataljon zal daarvoor worden gestationeerd op het vliegveld van Masar-e-Sharif.

De kern van de eenheid wordt gevormd door het tweede mariniersbataljon, dat eerder van november 2003 tot maart 2004 onderdeel uitmaakte van de 'Stabilisation Force Iraq' in Irak. Het bataljon staat onder leiding van luitenant kolonel der mariniers R.G. (Richard) Oppelaar. Voor deze missie is het bataljon aangevuld met een aantal specialistische eenheden zoals een veldhospitaal, een chinook helikopter voor medische afvoer, een marechaussee detachement voor algemene politie taken en een genie constructie compagnie voor de opbouw van het kamp.

Nederland wil als lid van de internationale gemeenschap een bijdrage leveren aan de stabilisering van Afghanistan en de strijd tegen het internationaal terrorisme, en heeft dat sinds eind 2001 gedaan met zowel militaire als financiële middelen.
Provincie:
Tag(s):