maandag, 3. juli 2006 - 21:38

Vertrouwen Balkenende III nu al groter dan Balkenende II

Den Haag

Uit een peiling van TNS NIPO, vandaag uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws, blijkt dat het vertrouwen van de kiezer in Balkenende III, het 'rompkabinet van CDA en VVD', nu al hoger is (30%) dan dat het ooit is geweest bij het CDA-VVD-D66 kabinet (28%) na het aantreden in 2003. Het eindoordeel over het kabinet Balkenende II komt op een 5,3.

De groep kiezers die het aftredende kabinet met een voldoende beloont (52%), is iets groter dan de groep die een onvoldoende uitdeelt (46%).

Uit dezelfde peiling en uit de spoedpeiling van vrijdag 30 juni jl. blijkt ook dat het CDA niet wordt afgerekend op de val van Balkenende II. Het electoraat lijkt het CDA nu meer credits te geven voor de economische groei en vindt dat de partij haar beleid zo goed mogelijk af moet kunnen maken. Het CDA stijgt dan ook van 27 naar 30 zetels.

De VVD levert per saldo niet in: de partij blijft de laatste weken stabiel. Binnen het VVD-electoraat is er wel veel mobiliteit. Veel zal afhangen van de plaats die Verdonk straks gaat innemen binnen de VVD en de mate waarin zij beeldbepalend zal zijn.

De PvdA wordt afgestraft noch beloond voor haar optreden bij de val van het kabinet, maar lijdt nog steeds onder de AOW faux pas. Veel kiezers noemen de AOW als reden om nu niet (meer) op de PvdA te stemmen. De rol van de PvdA in de kabinetscrisis lijkt minder van invloed te zijn op het huidige zetelaantal. De partij is met 43 zetels nog steeds de grootste partij.

D66 kan een doorslaggevende rol niet in zetelwinst uitdrukken.
Ondanks de vele loftuitingen van de ondervraagde kiezers aan het adres van D66, blijft de partij vooralsnog steken op vier zetels. De kans dat de rol van D66 bij het ten val brengen van dit kabinet op de langere termijn zal doorwerken, is ook niet zo groot. Daarvoor zijn de steunbetuigingen te broos.
Provincie:
Tag(s):