donderdag, 10. augustus 2006 - 11:11

Vier Roemeense nep-agenten opgepakt

Amsterdam

De recherche van wijkteams in District Centrum en Zuid hebben de afgelopen weken vier Roemeense mannen (27, 35 en 43 jaar) en een 23-jarige Roemeense vrouw gearresteerd voor diverse oplichtingspraktijken. Circa twintig mensen die slachtoffer werden van een wisseltruc of werden bestolen door nep-agenten deden aangifte. De recherche onderzoekt de oplichtingspraktijken. Vier verdachten zitten nog vast.

In de maanden juni en juli werden verschillende burgers slachtoffer van vingervlugge straatdieven. Voornamelijk in Amsterdam-Zuid, maar ook in andere delen van de stad maakten deze boeven misbruik van de behulpzaamheid en de goedgelovigheid van de burger.

Hun truc: vragen om geld te wisselen, een afleidingsmanoeuvre uitvoeren met de ene hand en ondertussen met de andere hand geld uit de portemonnee van het slachtoffer weggrissen. Maar ook toeristen die door nep-agenten werden "gecontroleerd" raakten hun geld kwijt. Vaak komen de nietsvermoedende slachtoffers er later pas achter dat ze zijn bestolen. Afgelopen vrijdag werden twee nep-agenten op heterdaad betrapt en na een achtervolging ingerekend. In Amsterdam Zuid werden twee verdachten, een 27-jarige man en een 23-jarige vrouw gearresteerd nadat zij door de mand vielen bij het uitvoeren van een wisseltruc. Een derde verdachte in deze zaak moest worden heengezonden wegens gebrek aan bewijs. De andere verdachten zijn voorgeleid bij de officier van justitie en zitten nog vast.

De politie vraagt burgers alert te zijn op verdachte situates rond toeristen en bij parkeerautomaten. Het verzoek is om dan direct contact op te nemen met de alarmlijn 1-1-2.
Provincie:
Tag(s):