vrijdag, 15. december 2006 - 14:27

Vierde afvalverbrandingslijn voor Zuid-Nederland

Moerdijk

De bouw van een vierde afvalverbrandingslijn bij Afvalverbranding Zuid-Nederland (AZN) in Moerdijk kan van start gaan. Aandeelhouders Essent (80 procent) en Delta (20 procent) hebben hun goedkeuring gegeven aan het investeringsvoorstel en zo het definitieve besluit genomen voor de uitbreiding in Moerdijk.

Daarmee zal de capaciteit toenemen met 275.000 ton op jaarbasis. Samen met de huidige capaciteit komt de totale verbrandingscapaciteit in Moerdijk rond 1 miljoen ton afval per jaar te liggen.

De nieuwe lijn wordt voorzien van de laatste technologieën op het gebied van afvalverbranding, rookgasreiniging en energieproductie. Hierdoor is de emissie vergelijkbaar met de goede resultaten van de bestaande installatie en voldoet daarmee ruimschoots aan de gestelde eisen, zoals de overheid die aan afvalbranders stelt. Daarnaast zorgt koppeling aan de warmtekrachtcentrale van Essent voor een hoog netto energetisch rendement van 30 procent. Daarmee levert de verbranding van 1 miljoen ton afval jaarlijks elektriciteit op voor circa 235.000 huishoudens.

De bouw is in de afgelopen maanden intensief voorbereid. Er zal zo spoedig mogelijk gestart worden met de bouw in het komende jaar. De nieuwe verbrandingslijn zal volgens planning in het najaar van 2008 in gebruik worden genomen.
Provincie:
Tag(s):