zondag, 25. juni 2006 - 11:29

Vijfde pole op rij voor onverslaanbare Alonso

De Renault stoomwals gaat maar door. Op het circuit Gilles Villeneuve waren het vandaag Fernando Alonso en teamgenoot Giancarlo Fisichella die de lakens uitdeelden. De 1:14,942 die de Spanjaard op de klokken zette bleek voor de Italiaan echter wederom te veel van het goede. Om nog maar te zwijgen over de concurrentie. Die werd in Canada bijkans vernederd.

Alleen Kimi Raikkonen wist in het spoor van de Renaults te blijven. De Fin bleef in zijn McLaren de Toyota van de verrassend sterke Jarno Trulli voor en start morgen als derde. Voor Christijan Albers viel er in Montreal niet veel eer te behalen. De Nederlander kwam niet door Q1 en moest bovendien teamgenoot Monteiro voor laten gaan. Albers start morgen als 20ste.

De weersomstandigheden zijn gunstig als de kwalificatie voor de Grand Prix van Canada van start gaat. Dat wil zeggen, voornamelijk voor diegenen die gebruik maken van Michelin banden. Afgaande op de tijden van de Bridgestone rijders in het eerste deel van de kwalificatie hebben zij veel meer moeite om de banden op de vereiste temperatuur te krijgen.

Mede hierdoor is er opnieuw een grote naam te vinden is in het eerste lijstje met afvallers. Mark Webber is wederom het kind van de rekening. Uitgerekend teamgenoot Rosberg werkt de Australiër uit de kwalificatie. In tegenstelling echter tot Silverstone, waar Webber zijn lot gelaten accepteerde in de wetenschap dat zijn Williams het in Silverstone’s snelle bochten absoluut niet bij kon benen, was er hier een kritische noot te horen over diezelfde Rosberg. Deze zou zijn teamleider al dan niet opzettelijk hebben geblokkeerd bij het ingaan van diens laatste en beslissende kwalificatieronde. “Een frustrerende ervaring�, aldus Webber, die meedeelde dat het akkefietje hem ongeveer een halve seconde had gekost.

Ook Albers behoort tot degenen die de strijd moeten staken. De Nederlander klaagde over een “nerveuze auto, hoewel het er met nieuwe banden redelijk uitziet.� Feit is dat hij in de derde sector steevast minimaal 0,6 seconde tekort komt en zodoende geen enkele aanspraak kon maken op een plek bij de eerste zestien.

In het tweede en derde deel doen van de kwalificatie doen zich geen noemenswaardige verrassingen voor, of het moet de snelheid zijn van de beide Renaults. De wagens van het Frans-Engelse team lijken per wedstrijd afstand te nemen van de concurrentie. Een ieder die zijn hoop had gevestigd op de traditioneel relatief zwakke doorontwikkeling van de blauw-gele wagens, heeft na vandaag stof tot nadenken. Slecht nieuws voor Ferrari derhalve. Het Italiaanse team moet serieus vrezen voor eventuele titelaspiraties. Te meer daar McLaren zich sinds Silverstone steeds nadrukkelijker gaat manifesteren als voornaamste uitdager van de Renault suprematie.

De Ferrari’s moesten vandaag genoegen nemen met een 5de (Schumacher) en 10 de (Massa) positie. Positief verrasten Jarno Trulli en Nico Rosberg op respectievelijk een 4de en 6de plaats. Jenson Button tenslotte stelde in het interne duel orde op zaken door teamgenoot Barrichello terug te verwijzen naar een 9de plaats.
Categorie:
Tag(s):