maandag, 11. december 2006 - 11:53

Virtuele ontruiming stationsgebied geslaagd

Utrecht

Kan het nieuwe Utrechtse Stationsgebied in de toekomst wel snel worden ontruimd als dat nodig is? Deze vraag stelden de partners die het gebied gaan ontwikkelen zichzelf. Ze sloegen de handen ineen en hebben gezamenlijk een aantal ontruimingssimulaties laten uitvoeren. De resultaten van deze simulaties zijn goed. Alle gebouwen zijn binnen 15 minuten te ontruimen. De uitgangen van het Oostplein naar het huidige stadsbusstation zijn wel een punt van aandacht.

Doel van de ontruimingssimulaties is het verkrijgen van inzicht in de locaties van mogelijke knelpunten in het stationsgebied in het geval van het optreden van incidenten en de benodigde voorzieningen om het gehele gebied in 15 minuten na alarmering te ontruimen. Het onderzoeksbureau Peutz heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Gemeente Utrecht, ProRail, NS Vastgoed en Corio. Er is nauw samengewerkt met Pro-Actie van de Brandweer Utrecht.

Op aanraden van de afdeling Pro-Actie van de Brandweer Utrecht is de ontruiming van het gebied daarbij integraal beschouwd, in plaats van een onderzoek naar de ontruiming van de afzonderlijk gebouwen in het Stationsgebied Utrecht. Hiervoor zijn zogenoemde integrale ontruimingssimulaties uitgevoerd.
Provincie:
Tag(s):