woensdag, 16. augustus 2006 - 12:15

Vis tijdens zwangerschap beter voor motoriek baby

Groningen

Als zwangere vrouwen veel vis eten, ontwikkelt de motoriek van de baby’s zich beduidend beter. Dit vindt vooral plaats in de eerste achttien maanden van hun leven. Baby’s die voor hun geboorte via de navelstreng een lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren (‘visolie vetzuren’) in hun bloed hebben gekregen, zijn na achttien maanden minder houterig en bewegen zich vloeiender.

Bij baby’s die voor de geboorte juist veel transvetzuren in hun bloed hebben, ontwikkelt zich in die periode de motoriek juist minder goed. Transvetzuren zijn niet-natuurlijke vetten die door de voedingsindustrie in voedingsmiddelen zijn opgenomen. Zo blijkt uit onderzoek van de werkgroep Early Nutrition and Development van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Zij publiceren deze week over hun onderzoek in het gerenommeerde Amerikaanse tijdschrift ‘Pediatric Research’.

Het is voor het eerst dat wereldwijd het effect van prenatale voeding op de motorieke ontwikkeling van de baby na achttien maanden is aangetoond.

Aan het onderzoek hebben ruim 300 kinderen in Nederland meegedaan. Deze zijn allemaal na een normaal voldragen zwangerschap ter wereld gekomen. Door onderzoek van de wanden van de navelstrengbloedvaten van deze kinderen, kon geanalyseerd worden welke voedingsstoffen al prenataal aanwezig waren. Voor het eerst kon zo het verband tussen de prenatale voedingstoestand en de neurologische ontwikkeling na achttien maanden worden vastgesteld.

“Dit geeft vooral aan hoe groot de invloed van prenatale voeding op de ontwikkeling van een baby is�, zegt Mijna Hadders-Algra, hoogleraar ontwikkelingsneurologie aan het UMCG en projectleidster van het onderzoek. “Als vrouwen zwanger zijn, is het voor de motorieke ontwikkeling van hun baby het beste als ze veel makreel en andere vette vis eten. Daar zitten namelijk veel visolie vetzuren in. Kinderen hebben na achttien maanden een betere spontane motoriek als ze bij de geboorte veel visolievetzuren in hun bloed hebben. Ze struikelen niet over speeltjes die ze zelf hebben neergelegd en bewegen zich vloeiender, minder houterig. Hebben ze voor de geboorte veel transvetzuren in hun bloed gekregen, dan is hun motoriek duidelijk veel minder goed.
Transvetzuren zitten vooral in producten als chips, kroketten, patat en gevulde koeken. Zwangere vrouwen kunnen die versnaperingen dan ook beter laten staan.�

Het onderzoek heeft in totaal negen jaar geduurd. Het UMCG is het enige onderzoekscentrum dat dit type prenataal onderzoek kan doen en dat de neurologische deskundigheid in huis heeft om de effecten van visolievetzuren en transvetzuren te onderzoeken. Vanuit de hele wereld is er al wetenschappelijke belangstelling voor de uitkomsten van haar onderzoek. Hadders hoopt dat met de uitkomsten daarvan, de voedingindustrie het gebruik van transvetzuren verder zal terugdringen.
Provincie:
Tag(s):