donderdag, 11. mei 2006 - 8:45

Vleermuizen of steenmarters in uw huis?

Gelderland

Vleermuizen of steenmarters in uw huis: dat is even schrikken. Het gaat slecht met deze dieren in Nederland en om die reden zijn ze strikt beschermd. Ze kunnen daarom niet worden gedood of weggehaald. Als deze dieren in uw huis zitten en overlast geven, kunt u dit melden bij uw gemeente, die u dan een advies geeft.

Enthousiaste vrijwilligers van Landschapsbeheer Gelderland en de Vleermuiswerkgroep Gelderland ondersteunen diverse gemeenten hierin. De Provincie Gelderland, diverse gemeenten, de Nationale Postcodeloterij en het VSB-fonds ondersteunen het initiatief.

Hoe merkt u dat u vleermuizen in uw huis heeft? U gaat uw dak renoveren en ineens fladderen er allemaal vleermuizen om u heen. Op een avond zit u in de tuin en uit gaatjes in de muur komen tientallen vleermuizen tevoorschijn en als u in bed ligt, hoort u krassende geluidjes met heel hoge piepjes. Op uw vensterbank of tuinterras ontdekt u kleine, brokkelige keuteltjes die lijken op hagelslag.

En hoe zit dat met steenmarters? U hoort krijsende en piepende geluiden en u hoort dieren rondrennen in uw plafond of platte dak. Ook is het mogelijk dat u afgeknaagde vleugels van vogels in of rond uw huis vindt. Of u ziet een marter onder de dakgoot tevoorschijn komen. Wie zei dat er qua natuur niets meer te beleven valt in Nederland?

De meeste mensen schrikken als ze met vleermuizen te maken krijgen en denken dat ze een invasie van ongedierte hebben. Ze vrezen voor schade aan het huis of verspreiding van ziekten. Maar vleermuizen in uw huis zijn zelden een invasie: ze zoeken gewoon een warm en droog verblijf. Een spouw, een dak en ook wel zolders voldoen prima.

Vleermuizen zijn geen muizen: ze werpen één jong per jaar, graven of knagen niet en eigenlijk slapen ze alleen maar, als ze in hun dagverblijf zijn. Poepen en plassen doen ze keurig buiten. Voor schade aan uw huis hoeft u dus niet bang te zijn, behalve als u vleermuizen op uw zolderruimte heeft: daar plassen en poepen ze vaak wel binnen.

Steenmarters geven vaak overlast, door geluid, stank of prooidierresten. Ook knagen steenmarters soms kabels in auto´s door. Een advies van gemeenten zal bij daadwerkelijke overlast diervriendelijke wering inhouden. Als er geen overlast is, kunnen vleermuizen en steenmarters vaak zonder problemen blijven.

U hoeft zich alleen te melden als u de dieren echt in huis heeft en als u daarmee een probleem heeft of dit vragen bij u oproept. Vleermuizen die alleen rondjes vliegen bij u in de tuin of steenmarters die u op straat ziet, hoeft u dus niet te melden.

Als u algemene vragen heeft over vleermuizen of steenmarters, kunt u het beste de websites

www.landschapsbeheergelderland.nl
www.vzz.nl
www.vleermuis.net

bezoeken voor meer informatie. Heeft u geen internetaansluiting, dan kunt u eventueel de Vereniging voor Zoogdierkunde bellen: 026-3705318.
Provincie:
Tag(s):