donderdag, 7. december 2006 - 10:32

Voedselbank Haaglanden verhuisd

Den Haag

De voedselbank Haaglanden is van Poeldijk naar Den Haag verhuisd. Wethouder Kool opent de nieuwe locatie, aan de Boomaweg 101, vrijdag 8 december rond 17 uur. Hij zal dat doen onder het motto dat een voedselbank in je gemeente niet iets is om je voor te schamen.

De gemeente Den Haag heeft de voedselbank geholpen met het zoeken van een geschikte nieuwe behuizing. De vestiging in Poeldijk was tijdelijk. Het ging om een oud bedrijfspand dat op de nominatie stond om te worden gesloopt. Het nieuwe pand is groter (van 350 naar 560 vierkante meter). De gemeente heeft 100.000 euro voor een periode van drie jaar uitgetrokken als tegemoetkoming in de huurkosten van 36.000 euro per jaar.

De klandizie van de voedselbank Haaglanden is in de afgelopen drie jaar flink gegroeid. In 2005 werden wekelijks 950 voedselpakketten uitgereikt, eind 2006 staat de teller op 1350 en is er, door gebrek aan producten, een wachtlijst van 200 mensen. Intussen hebben zich nieuwe leveranciers gemeld. De voedselbank denkt de wachtlijst daarom snel te kunnen wegwerken.

De voedselbank Haaglanden maakt deel uit van de Federatie van Voedselbanken Nederland. De geschiedenis van de voedselbanken in Nederland begint in 1999, als Sjaak en Clara Sies een stichting oprichten die het doel heeft de (verborgen) armoede te bestrijden en tegelijkertijd verspilling tegen te gaan. Het uit België overgenomen idee is de 'minners' in de samenleving te ondersteunen met wat de 'plussers' aan restgoederen aanleveren. In 2001 opende de eerste voedselbank in Rotterdam zijn deuren. Landelijk krijgen elke week zo'n 12.500 huishoudens een voedselpakket.
Provincie:
Tag(s):