vrijdag, 7. april 2006 - 8:51

Voelboekenbal in het muZIEum

Nijmegen

Woensdagmiddag 12 april 2006 wordt er in het muZIEum in Nijmegen een feestelijk Voelboekenbal gehouden. Het Voelboekenbal is ter ere van de expositie over voelboeken die op die dag wordt geopend. Tijdens het Voelboekenbal maken kinderen - blind, ziend of slechtziend - kennis met het voelboek en kunnen zelf aan de slag om een voelboek te knutselen.

Voelboeken zijn prentenboeken gemaakt van allerlei materialen zoals textiel, bont, golfkarton zijn gemaakt, waardoor figuren duidelijk voelbaar zijn en de vingers uitgenodigd worden om op verkenningstocht te gaan. De voelboeken zijn bedoeld voor blinde en zeer slechtziende kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar.

Door de mooie illustraties zijn de boeken ook zeer aantrekkelijk voor ziende broertjes, zusjes ouders en grootouders. Bovendien maken zij zo kennis met een andere manier van ‘kijken’, namelijk met de vingers.

Céline, een blind meisje van 8 jaar dat graag leest, zal de expositie openen. De expositie loopt van 13 april tot en met 31 mei 2006 en is tot stand gekomen met medewerking van Visio en Tactus & Typhlo. Visio, Landelijke Stichting Slechtzienden en Blinden, ondersteunt slechtziende en blinde mensen bij het verwezenlijken van hun wens tot zelfstandig leven, leren, wonen en werken.

Visio is deelnemer van Tactus & Typhlo, een Europees initiatief ter bevordering van voelboeken voor blinde en zeer slechtziende kinderen.

De boeken zijn afkomstig uit landen over de hele wereld en zijn nog niet eerder voor het publiek in Nederland tentoongesteld. Naast de voelillustraties, bevatten de boeken ook teksten in zwartschrift en braille. De expositie sluit naadloos aan bij de thema’s van het ervaringsmuseum over zien en niet-zien. In het muZIEum kunnen bezoekers op ervarende wijze kennismaken met het wonder van zien en de onbekende wereld van het niet-zien.

Het Voelboekenbal is tevens de aftrap van een wedstrijd die aan de expositie is gekoppeld. Kinderen en scholen worden opgeroepen om zelf een pagina voor een voelboek te maken en die in te sturen. Een jury bestaande uit blinde kinderen zal de inzendingen beoordelen. Op woensdag 31 mei is de prijsuitreiking.
Provincie:
Tag(s):