dinsdag, 7. maart 2006 - 16:43

Vogelgriep: ophokken katten niet nodig!

Purmerend

De Dierenbescherming vindt het ophokken van katten bij een uitbraak van vogelgriep in Nederland niet nodig. Zo'n maatregel zou tot welzijnsproblemen bij deze dieren leiden, terwijl de kans op besmetting klein is. In Nederland zijn sowieso nog geen maatregelen ingevoerd, omdat hier het virus tot op heden nog niet is aangetroffen.

Wie toch zorg heeft over zijn eigen katten, kan ervoor zorgen dat de dieren niet in aanraking met vogels en andere katten kunnen komen. Dit kan bijvoorbeeld door de tuin af te schermen. Het Europees Comité van Veterinaire Experts adviseert katten op te hokken en honden aan te lijnen in gebieden waar het H5N1-virus is ontdekt.

Directe aanleiding daartoe is de vondst van een kat met het H5N1-virus in Duitsland. Dit land verplicht het binnen houden van katten en het aanlijnen van honden in zones van drie kilometer rond de plaats waar het H5N1-virus is vastgesteld. Zoals gezegd is dat in Nederland op dit moment absoluut nog niet aan de orde.

Het voeren van tuinvogels houdt geen enkel gevaar in, juist in deze koude weersomstandigheden is het niet verstandig opeens te stoppen met het voeren van vogels die aan het voeren gewend zijn. Tuinvogels dragen niet de voor katten besmettelijke variant van de vogelgriep, die komt alleen bij pluimvee en wilde vogels voor.
Provincie:
Tag(s):