donderdag, 14. december 2006 - 10:13

Vondst van scherpe Vuurstenen bijl

Hoog Soeren

Tijdens het ruimen van munitie rondom Hoog Soeren is vorige week een vuurstenen bijl gevonden. De bijl bevond zich in de afgegraven grond die op de munitiescheidingsinstallatie van de fa.Leemans Speciaalwerken b.v. gezeefd wordt op de aanwezigheid van munitie. De bijl is circa 4500 jaar oud en is waarschijnlijk als grafgift meegegeven aan een overledene.

Het type bijl is vaker in Nederland aangetroffen in zogenoemde vlakgraven. Dergelijke graven zijn niet als zodanig zichtbaar maar liggen verspreid tussen de diverse grafheuvels rond Hoog Soeren.

Nabij Hoog Soeren in het terrein van Kroondomein Het Loo wordt al jaren munitie geruimd afkomstig van een enorme munitieopslagplaats uit de Tweede Wereldoorlog. De munitie wordt geruimd vanwege het risico voor recreanten en werknemers in het betrokken gebied. In hetzelfde gebied liggen diverse archeologische monumenten. Het betreft voornamelijk een aantal grafheuvels, waarvan er een paar gerestaureerd zijn en zijn aangeduid met een paaltje met het woord monument erop.

Het is bekend dat de grafheuvels onderdeel uitmaken van een omvangrijke begraafplaats waar ook urnenvelden en vlakgraven deel van uitmaken. Enige jaren terug is niet ver van de bijlvondst een urn met crematieresten aangetroffen uit de Vroege IJzertijd (ca. 700 voor Chr.). Met enige regelmaat bezoekt de gemeentearcheoloog het gebied.

Het bijltje is 8,5 centimeter lang en is aan de platte zijden gepolijst. De snijzijde is nog scherp en je zou het bijltje zo weer kunnen gebruiken. Dit type bijltje wordt wel eens als Flint-Flachbeile betiteld. Het komt voor in vlakgraven uit de Trechterbekercultuur (ca 2500 voor Chr.) maar ook wel in iets recentere bekerculturen (Enkelgrafcultuur ca. 2400 voor Chr.).

Vlakgraven bevatten normaliter inhumaties, maar door de bodemgesteldheid rest vaak niets meer dan een lijksilhouet. Daar waar het skelet lag, is soms nog een verkleuring in de bodem waar te nemen. Met de overledene werden diverse voorwerpen meegegeven. Het kan gaan om een vuurstenen bijl of mes en vaak ook nog een klein potje. Naast de bijl zijn echter geen andere voorwerpen gevonden. Sinds de vondst van de bijl wordt de te zeven grond uit gebieden met een hoge trefkans op archeologische vondsten nog aandachtiger bekeken.
Provincie:
Tag(s):